Minden harmadik szlovák kilépne az EU-ból

0

Minden negyedik szlovák simán el tudná képzelni, hogy a demokrácia helyett diktatúrában éljen, és minden harmadik elképzelhetőnek tartja, hogy Szlovákia kilépjen az Európai Unióból – derül ki egy friss felmérésből.

A politikusok nem a közérdek szolgálatában dolgoznak, gyenge a jogérvényesítés és nem büntetik az állami vagyon elherdálását – ez esetben Szlovákiáról van szó, legalábbis a szlovákok jó részének véleménye szerint.

A Focus Ügynökség és az INEKO, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézete felmérésében 1020 embert adott választ, több mint egyharmaduk vélte úgy, hogy rossz a szlovák demokrácia minősége.

„A válaszadók negyven százaléka úgy gondolja, Szlovákiában a demokrácia rossz vagy nyomorúságos helyzetben van, és csak 26 százalékuk véli úgy, hogy inkább jó” – magyarázta Peter Goliaš, az INEKO intézet igazgatója.

A demokrácia helyzetével való elégedetlenség sok szavazót a szélsőségesség felé visz el, és a diktatúra bevezetésének gondolatára sarkallja – jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

„A megkérdezettek majdnem 24 százaléka egyetértene a parlamenti demokrácia megszüntetésével és a diktatúra bevezetésével. 28 százalékuk egyetértene az 1989 előtti szocializmushoz való visszatéréssel és 35 százalékuk értene egyet Szlovákiának az Európai Unióból való kilépésével” – mondta Peter Goliaš igazgató.

(Fotó: pixabay.com/Ajale)

Share.

About Author

Leave A Reply