Minden, amit otthonról hoztam, felértékelődött

0

A Sok a rizsa blog szerzője, suvahe anno azon gondolkozott el, hogy mióta Prágába költözött Magyarországról, mennyire felértékelődött benne mindaz, amit otthonról vitt magával.

„Például soha nem tudtam főzni, nem is tanultam főzni, mert ahelyett, hogy édesanyám ételvarázsló technikáját tanulmányozzam a Konyfortban, nyelvtani szemelvényeket és hasonló baromságokat olvastam.

Természetesen egy valamirevaló rakott krumpleszt összeállítok ebédre, ám teknősbékalevest vagy 1,3 km/h-val grillezett fürjfalatkákat még nem sikerül húsz perc alatt evésre kész állapotban tálalnom. (…)

Cseh barátaimnak én vagyok az etalon. Hahaha. Egyébként nem tréfálkozom. Ahogy ők fogalmaznak: egyik nap érkezik egy magyar csaj, aki nyelveket beszél, diplomás, szép munkahelyi előélete van, gyereket nevel, finomakat főz!!! (ez roppant gáláns), takarít, mos, vasal, divatosan öltözködik (ilyet se dobtak felém sokszor), karcsú és szép.

Ne röhögj! Jó, lehet, nem egyetlen személytől származnak ezek a jelzők, mégis hiteles képet kapunk arról, miképp érzékelik a csehek azokat a dolgokat, amelyek kishazánkban az átlagos, minimum, elvárás halmazokba tartoznak.

Vagyis: amíg Magyarországon egy rakott krumplesz elkészítése édesanyák esetében elvárás, tizenkét órát munkahelyen lehúzó édesanyák esetében minimum, addig itt úgyszólván delnő vagy, ha a részmunkaidő találkozik a büfis rugdalozó, oklevél és a borsófőzelékes fakanál szerelemgyerekével…

Amíg Magyarországon professzionális színvonalon okosságokat biflázol, munkaadókat nyaldosol csillogó fényesre, majd lakásod bugyrában folytatod ugyanezt a karitatív feladatot, az az átlag. Esetleg anyád megsimogatja a buksikádat, ha ügyesen végzed a feladatodat…

Persze jó magyarnak lenni, mert ami tárgyi tudást, jártasságot honodban megszerzel, azt mindenütt a világban becsülni fogják, anyagi és erkölcsi értelemben véve is, kivéve – nyilvánvalóan – hazádban nem.”

(A részlet eredetileg a Határátkelő blogon jelent meg 2014 márciusában.)

(Fotó: pixabay.com/janeb13)

Share.

About Author

Leave A Reply