Min borultak ki a román határátkelők?

1

Augusztus 10-én hatalmas tüntetés volt a román fővárosban, a százezres tömeg nagy része külföldön élő volt. Viorica Dăncilă kormányfő lemondását és új választások kiírását követelték. De min húzták fel magukat ennyire?

A tüntetés szervezői szerint még soha nem voltak ilyen aktívak a külföldön élő románok, olyannyira, hogy sokan voltak, akik kifejezetten a tüntetés miatt utaztak haza.

Am trăit 12 ani în SUA. Aveam tot ce ne trebuia acolo, cu o singură excepție: nu era #acasa. Când m-am întors în România cu soția și fetița noastră în 2016, un prieten ne-a întrebat: “Ce mai căutați, ati venit să stingeți lumina?” I-am răspuns și vă răspund: “Nu, am venit să o aprindem”. Pe 10 august români din toată lumea se întâlnesc în Piața Victoriei din București să (re)aprindă lumina. Dacă va fi cazul, ne vedem și mai curând. Vino și tu acasă, pentru că acum e nevoie de tine aici. Acum, cât încă mai avem o țară. Acum, cât încă mai suntem în Europa. Acum, cât încă mai avem pentru cine lupta aici, în România. Împreună suntem invincibili #diasporaacasa #10august #aprindemlumina 🇷🇴🇪🇺🌎

Közzétette: Sebastian Burduja – 2018. június 13., szerda

A szervezők szerint a páratlan aktivitás annak a mozgósító videónak köszönhető, amely a Facebookon terjedt és amit már közel 2 millió ember nézett meg. Jelenleg egyébként mintegy 5 millió román állampolgár él külföldön.

A szám ráadásul folyamatosan nő, a fiataloknak már természetes, hogy külföldön tanulnak tovább, vagy ott állnak először munkába. A kivándorolt románok nagyjából fele, 2,5 millió ember az Európai Unió területén (elsősorban Olaszországban és Spanyolországban) él.

A 37 éves Valentina négy éve költözött Bukarestből Brüsszelbe, ahol uniós finanszírozású beruházásokkal foglalkozik. Őt leginkább az aggasztja, ahogyan a politikai hatalmat aktuálisan birtoklók a teljes közszférát a kezükben tartják, „pedig megbízható, független és következetes köztisztviselőkre lenne szükség, akik ellenállnak a politikai nyomásnak” – mondta az Abcúgnak.

„Júniusban jutott el hozzám a tüntetés híre, rögtön rákérdeztem az otthoni ismerőseimnél, hogy ez tényleg igaz-e, miután megerősítették, egy hétre rá foglaltam jegyet. 14-ére meg vissza, mert számítottam rá, hogy újabb tüntetések bontakoznak ki a péntekiből. És hát így is történt” – mesélte.

A tüntetés bejelentője Cristian Mihail Dide, aki egyrészt biztonsági berendezések üzemeltetésével foglalkozik, másfelől ő vezeti az Evoluție în Instituție nevű civil szervezetet, melynek fő tevékenysége a közintézmények, köztük a rendőrség működésének ellenőrzése.

KÜLFÖLDRE MENNÉL DOLGOZNI? KERESS ÁLLÁST ITT!

„Egyáltalán nem számítottunk rá, hogy ennyi külföldön élő román részt vesz majd a tüntetésen, mi csak terjesztettük minden felületen az esemény hírét” – magyarázta a férfi.

Szerinte az, hogy ilyen sok, külföldön élő román vett részt a tüntetésen, nem kis részben az augusztus eleji időpontnak is köszönhető, hiszen ilyenkor eleve sokan utaznak haza nyári szabadságra.

A harmincas éveiben járó Oana évekig élt Budapesten, aztán hazaköltözött Bukarestbe. Szerinte a kivándoroltak mellett sok helyi is kiment a Victoria térre, „különben nem lett volna ekkora tömeg”.

„Bár voltak olyan hangok, amik előre riogatták az embereket, hogy a külföldről tüntetni érkezők főleg iskolázatlan vendégmunkások lesznek, és borítékolható az erőszak, szerintem sokan emelkedtek ezen fölül, mert igazán azonosulnak a tüntetés témájával, ami nagyjából ennyi: elég a korrupcióból!” – vélekedett.

„Már nem tudnám otthon leélni az életem”

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Épp ideje tenni is valamit annak az 5 millió külf lekoccolt románnak! Különben a “kis gömböc” csak hízik tovább! Fel kell lépni ellene, ezt jól látják, különben egyre csak nő.
  Azt is tehetnék, hogy a bizalmat megvonják az egész román hivatalrendszertől, államapparátus tól, mindentől.,
  És egy Új transzparens online szerveződő, decentralizált modellt helyeznének működésbe.
  Sok-sok kis közösség maga dolgát egymás között DIY módon oldja meg, olyan hogy központi állam Nincs. Csak egy laza szövetség, a sok-sok kis közösség között, és az EU.
  az EU ernyője alatt így olvad majd el minden velejéig korrupt hazug lopikálós maffiaállam- gépezet.
  Hol Bizalom nincs, ott jövő sincs!
  (egész kelet-Europa lehúzhatja magát!)

Leave A Reply