Milyen fizetésekre számíthatunk Dániában?

0

A skandináv ország egyike a világ leggazdagabbjainak, nyilván ennek megfelelőek az árak és a fizetések is. A kettőt nem lehet elválasztani egymástól, amennyiben az utóbbit jellemzően ott költi el az ember, ahol megkeresi. Ugyanakkor akár egy társadalom értékrendje szempontjából is tanulságos lehet, milyen munkával mennyit lehet keresni.

Dániában a legjobban nem meglepő módon a csúcsmenedzserek keresnek, az viszont már elég sokat elárul az országról, hogy az átlag- és a csúcsmenedzseri fizetés között sokkal kisebb a szakadék, mint például az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban.

Kik keresik a legtöbbet?

A Local által átnézett hivatalos dán statisztikák szerint cégvezetői szinten 104 896 korona (14 ezer euró) volt a havi átlagkereset 2019-ben, nyilván a nagy cégek (mint például a Lego) első embere ennél sokkal többet vitt haza. (Egy dán korona a poszt írásának pillanatában 49 forint volt.)

Ha hagyjuk a cégvezetőket, még akkor is elég jól lehet keresni Dániában. Hozhatnánk példaként a pilótákat, de ez viszonylag kevés magyart érinthet, úgyhogy nézzük inkább az egészségügyet.

Egy orvos átlagosan havi 71 514 koronával számolhat, érdekes módon a fogorvosok ennél kevesebbet (61 874 koronát), a specialisták viszont jelentősen többet, 91 125 koronát vihetnek haza havonta.

A gyógyszerészek havi 67 425 koronával számolhatnak, ami a Local szerint elsőre meglepően soknak tűnik, nem kizárt, hogy ebben már a gyógyszergyárak kifejezetten sokat kereső munkavállalói is benne vannak.

Szoftverfejlesztőként nem fogjuk megváltani a világot az átlagos havi 57 973 koronás keresetünkkel, bár nyilván ez is elég messze van azért az éhezéstől. Körülbelül ennyit keresnek a mérnökök is, bár itt kicsit nagyobb a szakterülettől függő szórás.

A legrosszabbul fizető munkák

Ha határátkelőkről van szó, alighanem az alábbi munkák azok, melyekkel a leggyakrabban összefuthatunk a különböző állásajánlatok esetében. A legrosszabbul fizető munkák egyike a mezőgazdasági munkásoké, akik havi 22 693 koronával számolhatnak.

A bárokban dolgozók ennél csak kevéssel keresnek jobban (24 361 koronát) és nagyjából ezzel a szinttel számolhat az is, aki mondjuk egy gyorsétterembe menne pénztárosnak vagy felszolgálónak. (Azok, akik az ételt készítik, még náluk is többet keresnek.) A pincérek a statisztika szerint egy hajszállal jobban járnak a maguk átlag 26 908 koronájával.

Kicsit talán meglepő, de (iroda)takarítással még jobban lehet keresni (28 254 korona), és még aki magánházaknál takarít is összehoz annyit, mint egy pincér. Ebben a fizetési kategóriában vannak még az idegenvezetők, a bolti eladók.

Séfként egyáltalán nem kell panaszkodni a havi 37 795 koronás fizetésre, de egy átlag szakács is megkeres közel 31 ezret. Ennyit visznek haza a buszvezetők, kicsit többet a kamionosok, ám a mozdonyvezetők már egészen csinos 45 ezres havi fizetésre számíthatnak. A fodrászok és a szépségiparban dolgozók havi 33 ezer koronát kell, hogy beosszanak.

Mi a helyzet a tanárokkal?

Szinte minden országban kényes kérdés a pedagógusok fizetése, Dániában az általános iskolai tanárok körülbelül annyit keresnek, mint egy mozdonyvezető, a középiskolában tanítók már alulról karcolják az 50 ezret havonta, ami nem is tűnik olyan rossz pénznek.

“Néha már szégyellem az ausztriai fizetésem”

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply