Miként változott meg Hollandia?

0

Pár év külföldi lét után az ember észrevehet kisebb vagy nagyobb változásokat – az már megint más kérdés, hogy ezek pozitív vagy negatív elmozdulások. A Frízföld és Hollandia blog szerzője megérkezésük óta próbálta keresni a különbségeket és a hasonlóságokat Magyarország és Hollandia között. Szerinte az elmúlt években fokozatosan tűnnek fel a hollandok viselkedésében változások, ezek közül osztott meg pár példát.

„Amikor érkeztünk, felénk, Frízföldön még teljesen nyitottak voltak a vasútállomások- már a forgalmasabb helyeken rég nem, tudom. Azóta fokozatosan mindet amit láttam lezárták és csak menetjeggyel/ OV- chipkártyával lehet bejutni.

Lehet vitatkozni rajta, de itt biztos, hogy a bent „csövező” külföldiek csoportjai miatt volt – egyébként ezt a véleményem több holland erősítette meg.

Többször előfordult, hogy várakozás közben bemenekültünk volna a szél, eső, hideg elől egy-egy váróba a gyerekekkel de az olyan szinten foglalt volt, hogy még a földön is ültek – szemmel láthatóan és a beszélgetésük alapján is külföldiek -, akik köpködtek, kiabálás-szinten beszélgettek és észrevehetően kinéztek bennünket maguk közül.

Magunktól is hamar beláttuk, hogy kint az eső ellenére is jobb, mivel benn erős oroszlánszag terjengett. Két-három ilyen eset után nem is próbálkoztunk többé, aztán hamarosan ez az állapot a peronok lezárásával megszűnt, ezek az emberek eltűntek onnan.

Másik feltűnő változás pár élelmiszerüzletben és hálózatában van. Pár éve a boltba kihelyezett addig teljesen ingyenes kávé- és teaautomatákra vagy táblát tettek ki, miszerint annak használata csakis a valóban vásárlók számára ingyenes, vagy egyszerűen teljesen fizetőssé tették azt.

Részemről nem gond, egy többgyerekes háztartásban szinte sosincs olyan, hogy valamit ne kellene vásárolni, ezen nem akadok fenn. Igazuk van.

TE IS IRATKOZZ FEL A HATÁRÁTKELŐ YOUTUBE-CSATORNÁJÁRA!

Másik, ami már a tv-ben is megjelent, hogy az addig mindennapos kóstoló-falatkákat teljesen megszüntette egy bolthálózat, mert túl sok ingyenélő ment be az üzleteikbe ezeket felenni és kávézgatni, amíg költeni eszük ágában sem volt. Ezzel tehát a boltnak csakis kiadást termeltek a kóstolókkal reklámozott termékek plusz bevételei helyett.

Ennek sem valószínű, hogy az ezzel már évtizedek- századok óta együtt élő hollandok az okai, de akkor mi lehet? (…)

Helyi tanárral beszélgettünk ezekről. Az ő véleménye szerint ezek oka az, hogy itt az ország híres a valóban szabad véleménynyilvánításáról.

Az utóbbi időkben felerősödtek a bevándorlást ellenző politikai vélemények, erről gyakran lehet hallani a tv-ben, egyéb sajtóban, az emberek pedig egyre többen egyet is értenek vele valószínűleg.

Ezzel nincs is gond. Nem jó, ha mindenkinek teljesen ugyanaz a véleménye. Nem vagyunk klónok. Viszont (még mindig a tanár szerint) sokan ezt – mármint a szabad véleménynyilvánítást – elég hangosan és nem túl finom modorban kezdték el hangoztatni, ezekbe lehet mostanában belebotlani.”

A teljes posztot a Frízföld és Hollandia blogon találjátok.

Veszélyes Hollandiában élni?

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply