Miért költözünk haza Angliából?

0

Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes elolvasni, hogyan adta ki nekik a matek a hazatérést.

„Jövő héten költözünk haza a családdal Angliából. Én társalgási szinten beszélem az angolt, a nagyobbik gyerkőc szinte anyanyelvi szinte, de a párom hiába tanulja, nem talál munkát, pedig próbálkozik.

Mindemellé az ovi fizetős és a suli is csak reggel 8-tól délután fél 4-ig tart. Részmunkaidős állást nagyon kezdő angollal lehetetlen találni, kivéve, ha Londonban vagy valamilyen másik nagyvárosban élsz, de ott a megélhetés a vidéki kétszerese.

Tehát egy fizetésből élünk, ami az én esetemben elég jó, még így sem elég. Gyors számítással az jön ki, hogy a havi költségünk 1200 font, amiben még nincs benne a fűtés.

A lakásbérlés 550 font, egy kétszoba nappalis, kis, 55 négyzetméteres társasházról van szó. Havi 110 font a council: kuka, tűzoltó, rendőrség és egyéb szolgáltatások díjai.

Emellett 20 font a tévéadó, van egy kocsihitelem, ami 220 font, az autóbiztosítás 80 font, a telefon 70, az internet 30, a víz 60, és ugyanennyi az élet- és balesetbiztosítás is.

A kocsibiztosítás tavaly még 115 font volt havonta, mondván, fiatal vagyok és hiába vagyok hivatásos sofőr, nem volt elég a bónuszom a saját hülyeségem miatt (sokáig magyar autót használtam és az nem fogadták el). Most, hogy újra van bónuszom, lecsökkent a díj is havi 75,50 fontra.

Minderre jön rá az áramszámla, ami kb. 300 font havonta, mert erről megy a fűtés, ráadásul az ablakok nem jól szigetelnek, ezért még így is kicsit hűvös a ház.

Most tartunk kb. 1500 fontnál és akkor erre jön még rá a kaja meg a ruha. Azaz keresek 2000 fontot, ami el is megy.

Itt jönne a párom, de nem talál munkát, de ha találna is, akkor az ovi heti 120 font. Ha keresne 1100 fontot, abból 500 rögtön elmenne az óvodára. Tehát nagyon nem éri meg!

Jön még a „segély”, a családi pótlék két gyerekre havi 130 font. Más segély nincs, viszont jön a Brexit és vele a szigorítások, segélymegvonások és munkahelyek megszűnése.

A fizetésem már eddig is kb. 200-300 fontot csökkent havonta, mivel kevesebb a munkánk.

Ami a „segélyt” illeti, mivel az éves fizetésem 18 ezer font fölött van, állítólag ennyiből meg kell tudni élni. Beszéltem olyan ismerőssel, aki többet keres és mégis jár neki a „segély” és a tanácsi ház. Úgy tudom, megye- és városfüggő, hogy ki mit és mennyit kap.

Egyébként sem a segély miatt jöttünk ki, a Brexit miatt is sokat változott a rendszer. Hála istennek már nem nagyon adják, így a sok ingyenélő már nem kap semmit.

Tavaly még járt havi 300 font plusz a 135 font családi pótlék, ami szép kiegészítés volt, gyűlt is a pénz. A kocsit is azért kellett hitelre venni, hogy az állítólagos credit score nőjön, mert szerettünk volna egyszer házat venni.

De közbejött a Brexit körüli vacakolás, így hála istennek úgy döntöttünk, hogy visszavonulót fújunk, amíg rendeződik a helyzet. Kaptunk egy levelet a segélyekkel foglalkozó részlegtől, hogy túl sokat fizettek, szerintük nekünk nem járt ennyi, fizessek vissza 1700 fontot.

Felhívtam őket telefonon, hogy fellebbezek, de ugyanazt a választ kaptuk. Rá két hétre jött az adóhivatal, hogy túl kevés adót vontak, fizessek vissza 1100 fontot. Na, itt lett elég, mondtam, megyünk haza, elég volt a mocskos rendszerből!

Itt is fellebbeztünk, de itt is ugyanazt a választ kaptuk: mi hibáztunk, fogadjam el. Tudom, lehetne más városba, megyébe költözni, de nekem Wednesbury a szívem csücske, sose volt semmi gond eddig, nagyon nyugodt és békés város.

Szóval hazamegyünk, én megkeresek havi 500 ezer forintot, az asszony 200 ezret, az ovi ingyenes, a suli meg az ovi reggel 7-től délután 16-ig tart. Nem mondom, hogy könnyű lesz, de szerintem vállalható és élhetőbb.

Közben kaptam Ausztriából is ajánlatot, havi 2500 euró fizetés plusz családi pótlék, ami kb. 200-300 euró. Ha elvállalom, az annyit jelent, hogy péntek déltől otthon vagyok hétfő hajnalig.

A család Győr környékén telepedik majd le, ott van munka bőven. A gyerkőc kéttannyelvű iskolába fog járni, ahol anyanyelvi (magyarul nem is beszélő) tanár tartja az órákat.

Szóval mi biztosan megyünk (és sokan vagyunk így). Szerintem Anglia már nem annyira élhető, mint amikor 2012-ben kijöttem ide.”

Egy óriási, fojtogató hiány

Share.

About Author

Leave A Reply