Miért keresnek többet a lengyelek, mint mi?

0

A válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, ráadásul a dolognak elég sok köze van a külföldi munkavállaláshoz, pontosabban az azzal kapcsolatban folyamatosan csökkenő kedvnek.

A helyzet ugyanis az, hogy a lengyel munkavállalók kilencven százaléka egy éven belül ott hagyja munkaadóját, ha nem az emeli meg jelentősen a bérét. Ráadásul elvárja a cégtől, hogy maga ajánlja fel a fizetés növelését.

Idén minden ötödik lengyelnek emelték a bérét, ráadásul úgy, hogy csak a felük kérte, a többiek fizetése „automatikusan” nőtt – idézte a napi.hu a Work Service munkaügyi cég felmérését.

Mindezek ellenére a megkérdezett lengyelek 90 százaléka elégedetlen a helyzetével, azt állítva, hogy otthagyja jelenlegi állását, ha nem emelik a bérét. A megkérdezettek 40 százaléka legalább tíz, harmaduk 20 százalékos pluszt akar.

Háromnegyedüknek az a véleménye, hogy a béremelést a munkaadónak kell felajánlania. A fiatalabbak bátrabban vállalják a főnökkel a kellemetlen beszélgetést ez ügyben.

Szakemberek szerint a lengyelek magabiztosságának hátterében az alacsony munkanélküliség áll. Sokan hallanak olyasmiről, hogy az ismerőseik közül vagy a családjukban valaki váltott, és ezzel jobban járt.

A hazai helyzet javulásával párhuzamosan mérséklődik a külföldi munkavállalás népszerűsége. Két éve még a lengyelek majdnem ötöde próbált szerencsét hazáján kívül, tavaly már alig mintegy 15 százalékuk, míg idén csupán 12 százalékuk. Jelenleg csak minden nyolcadik lengyel tervezi, hogy a magasabb jövedelem megszerzése érdekében külföldre távozik.

(Fotó: pixabay.com/blickpixel)

Share.

About Author

Leave A Reply