Miért jobb a finn iskola, mint a magyar?

0

Az egyik legfontosabb, hogy a tanárokat nagyra tartják Finnországban. Hosszú képzés és szigorú követelményrendszer teljesítése után kezdhetik meg a tanítást.

Arra képzik őket, hogy saját belátásuk szerint alakítsák ki tanítási és számonkérési módszereiket: nem az a siker mércéje, hogy egy szabványosított teszten hogyan teljesítenek az egyes iskolák diákjai.

Ha van egy javaslat, ami kutatásokkal alátámasztva az oktatás színvonalának javítását eredményezheti, az oktatási minisztérium megvalósítja. Ez nem azt jelenti, hogy sosem tévednek, csak nem félnek a kísérletezéstől.

Egy ilyen közegben a diákok is szabadabbnak érezhetik magukat, ami elengedhetetlen a kreativitás kibontakoztatásához – olvasható a Portfolio összeállításában.

A tanárokat törvény kötelezi arra, hogy 45 percenként 15 perc játékidőt biztosítsanak a diákoknak. Az indoklás egyszerű: a gyerekek – ameddig csak lehet – maradjanak gyerekek, nem az a cél, hogy minél gyorsabban felnőtt magológépekké váljanak.

Az óvodák alapozzák meg a finn oktatási rendszer sikerességét, ingyenességük pedig biztosítja, hogy a gyerekek esélyegyenlősége már az életük korai szakaszában megvalósuljon.

Külföldi munkák a Határátkelőn – keress és találj!

(Fotó: pixabay.com/Wokandapix)

Share.

About Author

Leave A Reply