Miért jó Katarban élni?

0

A szakállas viccel élve rögtön vissza is lehetne kérdezni: Miért, jó? Nos, a mai poszt alapján vannak bőven előnyei az ottani életnek. Ráadásul a mai válogatás annyiból is kilóg a Tíz dolog-sorozat többi része közül, hogy nem egy ember, hanem az ottani egyik magyar közösség tagjainak közös gyűjtése (és a képeket is ők küldték, amit köszönök). Lássuk tehát, miért szeretnek a Katarban élő magyarok – Katarban élni!

„#1 Tengerpart és sivatag, szórakozás

Szinte egész évben süt a nap, ennek köszönhetően jól indul a napunk. Szeretünk a sivatagban kirándulni, fürdeni a tengerben, húst sütögetni a parton, „dűnézni” a homokbuckákon.

Csodálatos a mangrove erdőben kajakozni vagy egy fárasztó nap után leugrani evezni, úszni a ház előtti öbölben, és ki hajózni egy BBQ hajós bulira. A tengervíz hőmérséklete 17 C° és 36 C° között változik egy éven belül, így többségében kedvező a vízi sportoknak és a fürdőzésnek.

Néhány szórakozóhely a tengerparton van, ahol a szezonban igazán jól esik mezítláb a beach partykon a homokban bulizni. Más helyek happy hours, vagy ladies night akciókkal (ingyenes, vagy kedvezményes italokkal) csábítják a hölgyeket, többen fejből tudják, mely napokon, hova lehet menni.

Dűnézés a sivatagban

Mindenütt pálmafák vannak és körbevesz a tenger. A felhőkarcolók látványa, csodálatos épületek, a régi stílusban újjáépített Souq Waqif piac, a Katara Kulturális Falu mind szépek.

A The Pearl egy mesterségesen épített sziget melynek lakótornyinak többsége tengeri, vagy kikötői öblös kilátással és saját úszómedencékkel rendelkeznek, bizonyos tornyokból, házakból a tenger közvetlenül is elérhető. Ezen területek tisztaságára sok munkás felügyel. Hajléktalanokat nem lehet látni.

#2 Fizetés és pénzügyek

Az otthonihoz és még az EU-s fizetésekhez képest is magasabb szintűek melyet nem terhel jövedelemadó, továbbá nincs ÁFA sem. Ingyenes a bankszámla vezetés, a készpénz felvétel, a helyi utalás, bizonyos csomagokban és feltételek eseten még a nemzetközi utalás is.

Többen itt jobban és többet félre tudnak tenni, mint otthon, vagy élhetnek sokkal jobb életszínvonalon a fizetésükből. De egyszerűen intézhető, kedvező kamatozású banki kölcsön is felvehető.

#3 Közbiztonság 

Nyugalomban és biztonságban érezzük magunkat. Nyugodt szívvel hagyjuk nyitva az autót vagy a lakás ajtót akkor is, ha hosszabb időre elutazunk. Nem lopják el az értékeinket, ha például bulizás közben letesszük a táskánkat és elmegyünk táncolni, vagy bemegyünk a tengerbe fürdeni.

Ha valamit elvesztünk, a „talált tárgyak osztályán” megtaláljuk, az is mindennapos, hogy a közösségi oldalon keresi gazdáját egy megtalált tárgy. Ha az autóban felejted a telefonod, nem kell azon aggódni, hogy feltörik-e érte, mire visszaérsz.

Katara Kulturális Falu

Nyáron a hőségben több üres, járó motorú autót is lehet látni, amíg a sofőrje megebédel egy étteremben, vagy bevásárol a boltban. A statisztáik alapján Katar évek óta az egyik legbiztonságosabb országok közé tartozik a világon.

#4 Ízek és illatok

Az ország sokszínűségé miatt mindenféle nemzet konyhájának ízei megtalálhatóak. Isteni humusz kapható majd’ minden sarkon, a grillezett bárány bordát is nagyon jó készítik, a tenger gyümölcseit frissen veszünk a halászoktól és nem csak karácsonykor sütünk halat.

Az utóbbi időben Katar elkezdett egyre jobban helyi farmokon termelni, hogy csökkentse függőségét más országoktól, igy már sok helyi zöldségeket, gyümölcsöt, illatos, zamatos paradicsomot, paprikát es sárgadinnyét is lehet kapni.

Hangulatunktól és pénztálcánktól függően választunk, hogy olcsó kifőzdékben vagy sztárséfek éttermeiben eszünk. Hosszú hétvégi brunch kedvelt hétvégi időtöltésünk.

#5 Expat közösség

Többen mondták, hogy eddig az egyetlen ország, ahol összetartó és jó a magyar közösség. Támogatjuk és segítjük egymást, gyakoriak a közös programok. Mivel az ország népességének jelentős többsége külföldi, nem érezzük magunkat kívülállónak. Itt sokat jelent, hogy európai útlevelünk van, jó helyzetben vagyunk vele.

Sokféle nemzet él itt, könnyű megismerni másokat és barátságokat kötni. Sokan a helyiek közül is ismerik, hallottak az országunkról és Budapestről. A Hungary helyett inkább így tudják/mondják: „Magar”, a nemzetiségünket pedig „magari”, vagy „Majaristan”. Angol nyelvtudással jól lehet boldogulni, noha az arab az ország hivatalos nyelve.

#6 Sportrendezvények

Foci, tenisz, úszás, golf, squash és a többi neves, nemzetközi sportverseny mind ingyenesek, vagy nagyon olcsók a jegyek. Babos Tímea az elmúlt hetekben játszott Dohában, a mérkőzés előtt, a helyszínen is tudtunk jegyet venni, hogy szurkolhassunk.

A játék után az Európában megszokottól könnyebben van alkalmunk találkozni kedvenceinkkel, többször is volt lehetőségünk közös programot, például sivatagi kirándulást szervezni velük.

Nem utolsósorban, a Bayern München is ide jár edzeni. Legfrissebb sporthír, hogy a győri lányok nyerték a középiskolás kézilabda vb-t, ezúton is gratulálunk nekik.

#7 Közlekedés

Olcsó a benzin, olyan autóm (terepjáró, sportautó) lehet, ami otthon talán sosem. Nyáron és szünidőben alig van forgalom. Díjmentes a parkolás.

#8 Utazás, vakáció

A Qatar Airways már napi két közvetlen járatot üzemeltet Budapestre, amivel kevesebb, mint 6 óra alatt otthon vagyunk. Egzotikus úticélokat gyorsan és az akcióknak köszönhetően megfizethető áron érünk el.

Továbbá sokan dolgoznak a Qatar Airwaysnél, akik kedvezményesen vehetnek repjegyeket, és választhatnak 150 desztináció közül.

Ha szívesebben maradunk az országban, többféle úgynevezett staycation ajánlatokból is válogathatunk, valaki úgy fogalmazott, hétvégenként úgy érzi, mintha nyaralna. Látogatóba ideutazva, EU-s útlevéllel már ingyenes lephetünk be és maradhatunk 90 napig az országban (free VISA on arrival).

#9 Gyerekbarát 

A Doha mums nevű expat közösség az itteni édesanyák életét segíti, havi kb. 100 programot kínálnak mindenféle korosztályú gyerkőcnek. Többféle iskolába és óvodába járnak a gyerekeink, vannak amerikai, angol, finn, indiai, arab, japán spanyol rendszert követő intézmények.

A régi stílusban újjáépített Souq Waqif piac

Az oktatás színvonala magas. A gyerekek a nemzetközi iskolákban kiválóan megtanulhatnak angolul, továbbá az alsóbb osztályokban arab oktatás is van. A soknemzetiségű közösségben jobban nyitottabbá, toleránsabbá, alkalmazkodóképessé válhatnak.

#10 Egyebek

A boltban a pénztáros mellett van pakoló fiú, ő teszi a megvásárolt árut a szatyorba majd a bevásárló kocsiba, kérésre akár az autóba is.

Az éjjel-nappali karbantartó és portaszolgálat: ha kell, segítenek kipakolni a csomagokat az autóból és fel vagy be is viszik a lakásba, átveszik a küldeményeket, megszerelik, ami elromlott. A piacon, vagy a parti árusnál a kiválasztott halat konyhakészen kapjuk.

Az Iszlám Művészet Múzeuma

Valetparking. Én az épület előtt kiszállok az autóból és a parkoló inas helyettem leparkolja az autót, nehogy egy tapodtat is meg kelljen tennem az autó és az épület között, teljesen hétköznapi, legtöbbször ingyenes szolgáltatás.

A katari filharmonikusok csodás játéka, tudva, hogy a zenészek többen is magyarok.

Mindig meleg van, nem kell rétegesen öltözni, elég egy papucs. Sosem kell sálat, sapkát, csizmát, harisnyát, pulóvereket adni a gyerekekre mialatt én is bemelegszem a ruhákba.”

Share.

About Author

Leave A Reply