Miért a dánok a legboldogabbak?

0

A mindenféle boldogságkutatásokban Dánia rendre az élmezőnyben végez, mi több, nem ritkábban egyenesen az első helyen. Vajon mi a titkuk? Ezt próbálta meg némi helyszíni tapasztalat után megfejteni Elvira, a Vargabetűk blog szerzője.

Jóllét és jólét

A kutatás szerint is bizonyságot nyert az a népi bölcsességből ismert tétel, hogy az egészség kéz a kézben jár a boldogsággal. No meg, ahol jómód van és jó oktatási rendszer, ott valószínűleg boldogság is honol.

Dániában, a skandináv jóléti állam egyik megvalósítójában, mindez adott: ingyenes és magas színvonalú az egészségügy és az oktatási rendszer, az állam nagy összegekkel járul hozzá a gyerekneveléshez, és az állam becsülettel finanszírozza a nyugdíjakat.

A dán állampolgár úgy érzi, gondoskodnak róla, mindezért azonban 50% adót fizet (nem elviekben, hanem ténylegesen) – amivel a dán állam becsülettel gazdálkodik a jólét megteremtése érdekében.

Mit tudnak a dánok?

Tegyük félre azt a tényt, hogy az élettel való stabil elégedettséghez – a kutatók szerint – szükséges valamiféle skandináv jóléti állam. A dánok ugyanis mentalitásukkal is sokat tesznek a saját boldogságukért. Nézzük, hogyan!

Foglalkozz azzal, amit igazán szeretsz!

A dánok nem aszerint választanak foglalkozást, hogy mennyit fognak keresni, és milyen presztízzsel jár a munka, hanem hogy mivel foglalkoznának szívesen, mire éreznek elhivatottságot. Az értelmes és örömöt okozó munka pedig folyamatosan, nap mint nap sokat hozzátesz a boldogságérzethez. (…)

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Legyen mindenki egyenlő!

Dániában, mivel egyformán becsülete van a takarítónőnek, a tanárnak, a kukásnak és a bankárnak, sokkal kevésbé hierarchizált a társadalom, nincsenek alsóbbrendű és felsőbbrendű csoportok. Itt is vannak tehetősek és kevésbé jómódúak, de nincsenek leszakadtak és elszaladtak (magasba rugaszkodottak).

Élvezd az élet apró örömeit!

Dániában mindig jut idő olyan apróságokra, mint kocogás, séta az erdőben, baráti összeröffenés; a család és a hivatás mellé sokaknak belefér az idejébe valamilyen hobbi, például kórus, táncklub. Akár még állami támogatást is lehet szerezni egy-egy ilyen szabadidős csoportosulásra.

A pénzköltés, vásárlás többé nem prioritás, együtt csinálni valami jót, ez a becses dolog. A fogyasztói társadalom ideje lejárt, beköszöntött a „posztfogyasztói társadalom”.

Bízz a másikban!

A dánok bíznak egymásban, és bíznak az államban is (oda merik adni a fizetésük felét). A szupermarketben nincsenek biztonsági őrök, mert mindenki tudja, az áruért fizetni illik.

Amíg vásárolnak, a közért előtt hagyják a babakocsit, nem tartanak lesben álló gyerekrablóktól. A dánok bíznak és biztonságban érzik magukat, nem félnek attól, hogy kijátsszák vagy becsapják őket.

Ne várj túl sokat!

A dánoknak nincsenek nagy álmaik, nem akarnak magasra törni, sok javat szerezni. Nem kergetnek illúziókat. Sőt, inkább kevesebbet várnak, mint többet, így nem csalódnak, ha nem hullik csoda az ölükbe. (…)

Csak semmi kilengés!

A dánok saját bevallásuk szerint sem túl szenvedélyesek. Ez nem a nagy hőfokon lángolások és hamvába hullt szenvedélyek országa – Dánia visszafogott, mértéktartó. Ha kiegyensúlyozott elégedettségre vágysz, járj a középúton! Ha az inga kibillen, mindkét oldalt meg kell járnia, mielőtt középre visszaáll.”

Érdemes elolvasni a teljes posztot, itt tehetitek meg.

Félelmetesen visszaszoktam Magyarországba

Share.

About Author

Leave A Reply