Miért beszélnek angolul egymással a belgák?

0

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a jelenleg is zajló labdarúgó-világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutott belga válogatott sztárjai egymás között angolul beszélnek. A magyarázat amilyen érdekes, olyan egyszerű.

Belgium köztudottan soknemzetiségű ország, így értelemszerűen a válogatottja is. Mivel azonban meccs közben nyilván nem érdemes több nyelven kommunikálni, választani kellett egy közöset.

Adta volna magát, hogy vagy a hollandot (a flamandok) vagy a franciát (a vallonok miatt) válasszák (és még német kisebbség is van), de nem akartak esetlegesen etnikai konfliktusokat a nyelvválasztás miatt, így kötöttek ki az angolnál.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Ez az úgynevezett biztonsági zóna, így nem nyílnak nyelvi szakadékok közöttük és mivel nagyon sokan játszanak az angol bajnokságban, így nem is jelent problémát a használata.

Arról már nem is beszélve, hogy a spanyol szövetségi kapitány, Roberto Martinez és a mellette segítőként dolgozó francia Thierry Henry is a Premier League-ből érkezett.

Egyébként a futballisták között elég sok olyan van, akinek a szülei még másik országban születtek, azaz másodgenerációs bevándorlók. Ilyen például a Manchester United két labdarúgója, a marokkói szülőktől született Marouane Fellaini és a zairei válogatott apától született Romelu Lukaku.

Előbbi egyébként az angol mellett franciául beszél, míg utóbbi egyenesen hat nyelven (szuahéliül, franciául, hollandul, spanyolul, angolul és portugálul) tud. A csapatkapitány Vincent Kompany is öt nyelven tud.

De a nem másodgenerációs bevándorlók között is elég nagy a szórás, a genti Kevin De Bruyne hollandul beszél, míg Eden Hazard vallon – írta a BBC nyomán az Index.

„Belgiumban nem kérdezték, mennyit keresek”

Share.

About Author

Leave A Reply