Mi lesz veled, Dél-Európa?

0

Miközben mindenki a görögöket figyeli, és azt találgatja, maradnak-e az eurózóna tagjai, közben egyre nő a félelem a dél-európai államokban. Különösen a portugálok vannak nehéz helyzetben, de az olaszok és a spanyolok sem lehetnek nyugodtak.

Olaszország: a kormány csitít

Az olaszoknál elég komoly az az aggodalom, hogy a lassú gazdasági kilábalást teljesen romba döntheti, ha elszállnak a görögök. Nem is csoda, hogy a római kormány megpróbálja nyugtatni a kedélyeket.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök az Il Sole 24 Ore című napilapnak azt mondta, Olaszország már nincs a tűzvonalban: „A múltban még a problémás országokhoz tartoztunk, most viszont már azokhoz, akik megpróbálják megoldani a gondokat” – hangsúlyozta a kormányfő. Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter pedig leszögezte, Olaszország szilárdabb, mint 2011-ben.

A dpa német hírügynökség ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy bár az idei év első negyedévében évek óta először növekedést ért el a dél-európai ország gazdasága, a bruttó hazai össztermékhez képest 130 százalékos az államadósság, és 12 százalék feletti a munkanélküliségi ráta.

Spanyolország: kizárt a görög forgatókönyv?

A konzervatív spanyol miniszterelnök (az MTI összeállítása szerint) ugyancsak nyugtatni próbálja az aggodalmaskodókat. Mariano Rajoy egy legutóbbi lapinterjúban azt hangoztatta, hogy a görög válsághoz hasonló nem alakulhat ki Spanyolországban.

Luis de Guindos gazdasági miniszter is azt próbálta hangsúlyozni, hogy nincs még egy gazdaság az eurózónán belül, amelyik jobb növekedési adatokat mutatna, mint Spanyolország.

A miniszter szerint a bankok helyzetét ma egyáltalán nem lehet összehasonlítani a három évvel ezelőttivel. (Akkor, azaz 2012-ben Madridnak az ingatlanágazat összeomlása után a bankszektor megmentésére összesen 41 milliárd eurós mentőcsomagot kellett  igénybe venni.)

Portugália: visszafogott bizakodás

Elemzők szerint Görögország után Portugália helyzete a leginkább bizonytalan, nem is csoda, hogy Pedro Passos Coelho kormányfő olasz és spanyol kollégájánál jóval óvatosabban nyilatkozott.

A miniszterelnök szerint a görög válság jelenlegi és jövőbeli következményei ellen senki sincsen felvértezve, ám azt is hozzátette, hogy a lehetséges hatások „semmi esetre sem fogják felkészületlenül érni” Portugáliát.

2011-ben Portugáliának egy 78 milliárd eurós mentőcsomag segítségével sikerült elkerülnie az államcsődöt. 2014 májusa óta mindenesetre az országnak már nincs szüksége külső segítségre a talpon maradáshoz.

Share.

About Author

Leave A Reply