Mi lenne a független Skóciával?

0

A skót kormány egyre hangosabban követeli egy újabb függetlenségi népszavazás kiírását, ám nagy kérdés, hogyan boldogulna egy, az Egyesült Királyságtól független Skócia.

Londoni pénzügyi elemzők szerint azért nem eszik olyan forrón a kását, a gazdasági érvek legalábbis óvatosságot indokolnának az újabb függetlenségi népszavazás kiírására készülő skót kormány részéről.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai tanulmányukban hangsúlyozták: egyáltalán nem biztos, hogy függetlenné válása esetén Skócia saját jogán az Európai Unió tagja maradhatna; sokkal valószínűbb, hogy önálló országként új csatlakozási kérelmet kellene benyújtania.

Ez azonban azt is jelentené, hogy kötelezettséget kellene vállalnia az euróövezeti csatlakozásra. A skót államháztartás hiánya azonban – részben az olajárak 2014 óta lezajlott meredek zuhanása miatt – a hazai össztermék (GDP) tíz százalékának közelében jár, vagyis többszörösen meghaladja a 3 százalékos felső maastrichti tűrésküszöböt.

A Capital Economics londoni elemzői szerint emiatt a skót kormány kemény megszorító költségvetési intézkedésekre kényszerülhetne, mielőtt felvételt nyerhetne az EU-ba.

Keresgélj jobbnál jobb állásajánlatok között a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply