Mi kerül az ünnepi asztalra?

0

Az ünnepi asztalt mindenki másképpen képzeli el, a karácsonyi menü azonban szent, újdonság megfér, de a szokásosnak maradnia kell. Következze egy gasztrotúra kacsával, sültekkel, és némi gyümölcskosárral. Ajánlunk hozzá egy kis forró csokit felrázva, nem keverve.

Niki: Vissza a hagyományokhoz

Nikiék a magyar hagyományok szerint főznek, a tavalyi kísérlet után idén a klasszik sült csirke és burgonyapüré kombinációval vágtak neki az ünnepeknek.

„Nem mondanám magam konyhatündérnek, bár évről évre jobban főzők. Az elmúlt évek során mindig valami különlegessel próbáltam kedveskedni, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

A tavalyi sült kacsamell és hercegnő burgonya után idén feladtam, és inkább sült csirkét készítek krumplipürével, talán rizzsel és lila káposztával. Az anyósom készít zserbót, hatlapost, talán még bejglire is jut ideje. Így szinte minden „összetevő” megvan a magyar lakomához.”

Ibolya: Fő a változatosság!

Ibolya ugyan szereti a hagyományokat és a tradicionális ízeket, a konyhában mégis más szabályok uralkodnak: minden évben a változatosságra a különböző ízek harmóniájára törekszik.

„Az angoloknál a tradicionális ételnek számít a pulyka, amit különböző köretekkel tálalnak, továbbá a gyümölcskosár és gyümölcskenyér is, amit ők „mince pie-nak” hívnak.

A terítéskor figyelnek arra, hogy mindenki kapjon egy papírból készült, szaloncukor alakú kis meglepetést. Ebben általában van egy papírkorona, egy vers vagy vicc és valamilyen kis ajándék.

Én igyekszem a változatosságra törekedni, így a hagyományokkal ellentétben nem csinálok töltött káposztát és halászlét. Különböző ételekkel készülök. Ilyenkor az asztalra kerül a finom húsleves, a pulyka, sültek, köretek és elmaradhatatlan a sütemények sokasága.

Akár egy egész napot képes vagyok a konyhában eltölteni, úgy, hogy közben folyamatosan egyeztetek anyukámmal Skype-on keresztül a menüvel kapcsolatban.”

Vani: Hagyomány és finomságok

Vaniéknál a húsleves csigatésztával az igazi. Hagyomány és finomságok mindenkinek, halászlé apunak.

„Nálunk mindig megszokott, hogy a húslevest sok csigatésztával esszük, a rántotthúst krumplipürével, salátával, desszertnek pedig jöhet a bejgli és a sok süti. Apunak persze egy kis halászlével is készülünk, én azt sajnos az nem eszem meg.”

Zsófi: Svájci-magyar keverék

Zsófi keveri a magyar és a svájci gasztrokultúrát: bejgli ugyan nem, de vajkrémes farönk megtalálható a karácsonyi menün.

„Ha adott a lehetőség, hogy főzzek, akkor általában sült kacsa vagy rántott hal a menü. Ezentúl sütik minden mennyiségben, bár a bejglit és a halászlét meghagyom az otthoniaknak. Itt a hagyományos desszert egy vajkrémes piskóta farönk alakban. Mi ezzel koronázzuk meg a főételt.”

Áron: A töltött kacsa nem hiányozhat

Áron a „gourmet” képviselője: az omlós húsban és az üde, zamatos kísérő párosában látja az ünnepi vacsora netovábbját.

„Nálunk keverednek a hagyományok, de a töltött kacsa nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. Ehhez hozzájárulnak az egyéni – esetenként vicces – történeteink, na meg persze egy pohár zamatos bor a vacsora mellé.”

(Fotó: pixabay.com/jill111)

Share.

About Author

Leave A Reply