„Mi jobbat érdemlünk”

0

Egy ország, ahonnan a lakosság negyede (!) külföldre ment. Egy ország, ahol a kormány leállított egy népszámlálás, hogy ki ne derüljön, milyen sokan elmentek. Egy ország, ahol a fiatalok felének nincs munkája. Egy ország, ahol az emberek külföldön élő szeretteik otthon hagyott cipőjével tiltakoznak.

Tulajdonképpen senki sem tudja biztosan, mennyien is élnek Macedóniában, annak ellenére sem, hogy törvény írja elő: 10 évente népszámlálást kell tartani. Az utolsó mégis 2002-ben volt, amikor éppen elérte a népességszám a 2 milliót – írja a Global Voices oldal.

2011-ben a kormány minden magyarázat nélkül, félúton leállította a népszámlálási folyamatot. 2015 augusztusában 46 szervezet hívta fel a közvélemény figyelmét az ügyre, de sem a kormány, sem pedig a hatalmon lévő pártok nem reagáltak.

A Világbank információi szerint az elmúlt évtizedben már több mint 600 000 ember hagyta el az otthonát. Viszonyításképpen, ez Macedónia teljes lakosságának körülbelül a negyede. Függetlenül a szám pontosságától, vitathatatlan, hogy szinte minden macedónnak van barátja, unokatestvére vagy korábbi szeretője, aki külföldön él.

A munkanélküliség valahol 25 és 30 százalék közt van, a fiatalok munkanélkülisége pedig már megközelíti az 50 százalékot is. A havi átlagkereset 350 euró (kb. 108 ezer forint), de több mint a munkavállalók fele nem kap többet 200 eurónál. Európai viszonylatban Macedónia listavezető a szegénység és a munkanélküliség terén.

De nem csak a nyomorúságos gazdaság az oka annak, hogy az emberek elhagyják az országot. Néhány jelentés arról számol be, hogy a mindennapi élet annyira átpolitizált, és a kormánypártok (VMRO-DPMNE és DUI) által olyannyira dominált, hogy a politikai hovatartozás már döntő lehet egy állásinterjún. Egy fiatal blogger számolt be arról, hogy csatlakoznia kellet a VMRO-DPMNE-hez, hogy munkát tudjon találni.

A fentiek indokolják a különböző civil szervezetek 2016. február 13-i tüntetését, ahol aktivisták a „Mi jobbat érdemlünk” kulcsmondattal szólították fel a lakosságot, hogy vigyék a kivándorolt ismerőseik hátrahagyott cipőit az kormány székhelye elé.

A teljes cikket itt olvashatjátok el. Tanulságos.

(Fotó: Vancho Dzhambaski/CC BC-NC-SA)

Share.

About Author

Leave A Reply