Mesés plakátok a telelés aranykorából

0

Egészen különleges aukcióra készül a Christie’s, amely közel 200 darab csodálatos plakátot árverez el január végén. A szakemberek a szinte páratlan eseménytől közel egymillió fontos (420 millió forintos) bevételt várnak.

A poszterek közül a legrégebbieket még a múlt század elején nyomtatták ki, és amellett, hogy hűen tükrözik a kor (ami sokak szerint csak „A téli pihenés aranykora”) művészetét, ami nem is csoda, hiszen a legnevesebb képzőművészek tervezték.

A Christie’s árverésén 197 kép kerül kalapács alá olyan alkotóktól, mint Emil Cardinaux, Alex Walter Diggelmann, Walter Koch vagy a svájci Carl Moos. A szakemberek szerint van olyan poszter, amiért akár 25 ezer fontot (kb. 10 millió forintot) is ad majd valamelyik lelkes gyűjtő.

Az első síelős telelések az 1800-as évek közepén jöttek divatba a brit felsőosztály körében, és az I. világháború kezdetekor már telente 215 ezer turista látogatta csak a svájci síterepeket.

A téli turizmus bölcsőjének tekintett St. Moritz tavalyelőtt ünnepelte az első hivatalos síszezon 150. évfordulóját, szóval van mire emlékezni.

Visszatérve a poszterekre, az egykoron tömegterméknek számító darabokat művészi kivitelük, minőségük és (nem utolsósorban) ritkaságuk mára nagyon keresetté tette, egy-egy komolyabb példány több (tíz)ezer fontért kel el.

„A legnépszerűbb síposzterek azok, melyek a világ legfontosabb, legcsillogóbb és legnépszerűbb síterepeit reklámozzák, például St. Moritz-t, Klosters-t és Davost” – mondta a Christie’s poszter részlegének (őrület, de ilyen is van!!) vezetője.

„A legmagasabb áron természetesen a keresett művészek alkotásai kelnek el. Olyan nevekre kell gondolni, mint Roger Broders, Emil Cardinaux és Francisco Tamagno, akik örökre rajta hagyták kezük nyomát ezen a műfajon” – tette hozzá Nicolette Tomkinson.

(Fotó: christies.com)

Share.

About Author

Leave A Reply