Merkel finoman beszólt Orbánnak

0

A német kancellár fenntartásokkal támogatja a közös eurózónás büdzsét, illetve a közös pénzügyminiszter kinevezését. Emellett finoman, de beszólt a magyar miniszterelnöknek.

A Financial Times tudósításából kiderül, hogy Angela Merkel nyitott arra a javaslatra, amely szerint közös költségvetést kellene bevezetni az eurózónában, és azt egy közös pénzügyminiszter gondjaira kellene bízni. Emellett pedig egységesebb EU-t akar.

„A Nagy-Britanniával folytatott kilépési tárgyalások magukban foglalják a kockázatot, hogy az EU nem fordít megfelelő figyelmet a saját jövőjére. Maradjunk együtt, ne szakadjunk el egymástól!” – fogalmazott Angela Merkel.

A német kancellár ezzel burkoltan ugyan, de üzent azoknak a politikusoknak, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, akik szerint az EU túlterjeszkedik eredeti keretein a nemzetállamok rovására.

A kancellár szerint a közös büdzsé forrásait „ésszerű célokra” kell majd fordítani. Angela Merkel egyébként reagált a német vállalatok Brexit miatt aggodalmaira is.

„A válási tárgyalásokon nem engednek a három szabadság – az áruk, a tőke és a munkaerő szabad áramlása – teljesítéséből, azaz a szigetország csak akkor maradhat az egységes európai piac része, ha ezek teljesítését hiánytalanul vállalja” – mondta a napi.hu összefoglalója szerint.

(Fotó: bundeskanzlerin.de)

Share.

About Author

Leave A Reply