Mennyire szegény Magyarország?

1

Ezen ugye sokat lehet vitázni (és szoktunk is), különösen, hogy ez így egy meglehetősen nehezen megválaszolható kérdés, mert viszonyítás kérdése. Ha azonban úgy tesszük fel, hogy hol helyezkedik el az Európai Unión belül, rögtön más a helyzet.

Az Eurostat által kiadott statisztikából az látszik, hogy négy magyar régió is bekerült az EU 20 legszegényebbje közé. Az európai statisztikai szervezet a 2013-as árszínvonal alapján hasonlította össze a régiók egy főre eső bruttó nemzeti össztermékét.

Mint a listából is kitűnik, a leggazdagabb Belső-London, ahol az uniós átlag több mint háromszorosa (325 százaléka) az egy főre jutó bruttó össztermék. A brit fővárost Luxemburg (258 százalék) és Brüsszel (207 százalék) követi – írja az Index.

A lista vége is tanulságos, annál is inkább, mert a 27 százalékkal kisebb meglepetésre utolsó francia Mayotte valójában egy Afrika és Madagaszkár közötti sziget, ha viszont ezt nem vesszük figyelembe, akkor az utolsó hat régióból öt Bulgáriához, egy pedig Romániához tartozik.

Alig előzi meg őket Észak-Magyarország (40 százalék), és a következő helyeken ott láthatjuk az Észak-Alföldet, a Dél-Dunántúlt és Dél-Alföldet is. Azaz a legszegényebb 15 régió közé csak bolgár, magyar és román területek jutottak, a csehek, a szlovákok sehol sincsenek.

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Cseh Köztársaság önmagában egyetlen régiónak tekintendő.

Leave A Reply