Mennyibe kerül felnevelni egy gyereket Svájcban?

5

Egy (plane több) gyermek felnevelése sehol a világon nem olcsó mulatság, nyilván fokozottan igaz ez az egyik legdrágább országra, Svájcra, ahol az ingatlan- és az élelmiszerárak, valamint az egyéb, gyermekneveléssel kapcsolatos költségek is az egekben vannak.

Nem árulunk zsákbamacskát, így rögtön az elején eláruljuk, hogy a leginkább konzervatív becslések szerint is egy gyermek felnevelése Svájcban alsó hangon 200 ezer frank (ígérjük, nem fogunk forintra váltogatni, de most az egyszer: 326 forintos svájci frankkal számolva ez 65 millió forint).

Még egyszer: ez egy viszonylag visszafogott becslés, amit a helyi biztosító, a Swisslife tett közzé – ennyire becsülve az összeget, amit egy család a gyermek születésétől annak 20. Születésnapjáig elkölt.

Ebben benne vannak a közvetlen költségek (élelmiszer, ruházat, iskoláztatás, stb.), ellenben nem szerepelnek benne olyan tételek, mint a mobiltelefon, a különböző hobbik vagy olyan egészségügyi kiadások, mint a fogszabályozó.

Hasonló következtetésre jutott a svájci szövetségi kormány családok kiadásait összegző 2018-as tanulmánya, amely havi 810 frankos kiadással számol gyermekenként, itt a végösszeg 194 400 frankra jön ki.

A zürichi gyermekjóléti hivatal ceruzája ennél vastagabban fogott egy évvel később, ők úgy számoltak, hogy egy gyermek 1200-1800 frankba kerül havonta, márpedig így egy család közel félmillió frankot is kifizethet 20 év alatt.

Az újszülött kerül a legkevesebbe

Noha az első gyermeküket váró leendő szülőket szokás ijesztgetni azzal, milyen sokba kerül majd a baba, a valóságban ekkor kell a legkisebb kiadásokkal számolni (eltekintve az egyszeri, nagyobb tételektől, mondjuk a szoba felújításától), hiszen havi 300-400 frank elég lehet a Swisslife már említett kutatása szerint.

A gyerekkel aztán a kiadások is nőnek, mire 7 éves lesz, már havi 500-560 frankkal érdemes számolni – olvasható a helyi Local összefoglalójában.

A legtöbb pénzbe a tinédzserek kerülnek, méghozzá havi 650-800 frankba. Nem csak azért, mert sokat esznek (de még mennyit…), a hobbik és az iskoláztatás is alaposan megdobja a költségeket.

Mi a helyzet több gyerek esetén?

A jó hír az, hogy ugyan több gyerek több kiadás, de azért az egy főre eső költségek csökkennek, hiszen bizonyos tételek (ruhák, bringák, autósülések) újrahasznosíthatók.

Nem meglepő hát, hogy a svájci kormány becslése szerint míg egy gyermek havi 810 frank, addig kettő már “csak” 1310, három pedig alig (…) 1590.

Ez egyben azt is jelenti, hogy míg egyke esetén a 20. születésnapig a már említett 200 ezer frankot kell kifizetni, addig két gyereknél 310 ezret, háromnál pedig 380 ezret.

Nyilván érdemes itt is hangsúlyozni, hogy ugyan ezek hatalmas összegek, de a fizetések is rendkívül magasak, érdemes így végiggondolni a fent leírtakat.

Svéd gyereknevelés magyar szemmel

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Share.

About Author

5 hozzászólás

 1. FeherHollo on

  Nem kevés ott töltött év után mondom, hogy a fenti 200e frankos becslés lehet sokkal durvább is, ha tényleg mindent beleszámítunk. És ez bizony a híresneves “svájci fizetések” mellett is igen komoly tétel. Sőt, azt mondanám, hogy EZ AZ A PONT, AHOL AZ ORSZÁG VISSZASZEDI A BEVÁNDORLÓTÓL A PÉNZT, aminek ígéretével odacsábították (van még egy, a “saját ingatlan” szerzése).

  1. Lakhatás: mindenhol érvényes, a folyamatosan ingatlanlufit fújó svájcban meg fokozottan:egy 4-5tagú családnak jóval többe fáj egy adott kategóriájú lakóingatlan. Hozzávesszük, hogy kb ZÉRÓ esélyed van egy kertes házra – ami azért pl a szomszéd németeknél, franciáknál vagy ép briteknél egyáltalán nem luxus. Vegyük hozzá, hogy a bérlőket előszeretettel szivatják “felújításokkal”: lezárják, feltúrják a fél lakásodat, hónapokig jönnek-mennek a melósok, majd a végén emelnek a lakbéreden 20%-ot. Két helyen is kifogtunk anno ilyet – képzeljük el ezt pici gyerekekkel…

  2. az egészségügy fizetős: bár a gyerekek “csak keveset fizetnek”, azért ott is repkednek a frankok rendesen. Pláne, ha befigyel a cikkben nem részletezett, kb 10e frank költségű fogszabályzó – felszorozva 2-3gyerekre (válasz: fizess “biztosítást” – naja, csak ez nem más, mint az x ezer frank terítése több éves időtartamra)

  3. gyermekfelügyelet: simán megvan gyerekenként havi 2eCHF egész napokkal, amit akkor is fizetsz, ha 3hétig lázas beteg a gyerek és külön felvigyázót kell fizetned mellé, mert ha te maradnál otthon, búcsúzhatsz a szipiszupi munkahelytől! Az óvoda masszív napi 3 azaz három óra, ha anyuka dolgozik (hogyképzeli nő létére?!?!), akkor reggelre és ebédtől estig is fizetős felügyeletet kell külön szerveznie. Iskola hasonló, nulla ebéd – hacsak nem vagy mázlista tagesschule-s környéken.

  4. “újszülött kerül a legkevesebbe” téma: nem osztottam-szoroztam végig, viszont ami tény: az anyasági szabadság “masszív” 16hét(!!!). Igen, az ami a németeknél, skandinávoknál egy egész év, magyaroknál 3év. Utána dugd be a picit bölcsibe, havi 2500frankért – vagy áldozzátok be az egyik teljes fizetést és az egyik szülő (90% anyuka) otthon marad.

  5. szülők munkahelyi előmenetele: heti 42 órás munkaidő(!) és évi 20nap szabadság mellett elég sokan mondják azt, hogy szeretnék a gyerekeiket is látni. Irány a “részmunkaidő” – ami kb elmegy egy német vagy francia 100%-nak. Ezzel viszont kampec bármilyen előmenetelnek, leírtak, maradsz a dobozban – sőt, esélyesen egy alacsonyabban lévő dobozba kell bemászni. A fizud lesz a korábbi 60%-a miközben a költségeid alig csökkennek.

 2. külföldreszakadt on

  Feherhollo minden szavaval egyetertek. Szinten nem keves ott toltott ev utan.

 3. A pénz csak az egyik gond, bár sokminden “lefordítható” pénzre. Ott kezdődik az egész, hogy anyukának alapból 16hét szabi jár szülés után, mintha egy 17hetes baba már saját jogsival rendelkező érettségizett fiatal lenne… Vadássz le bölcsi férőhelyet, vadássz le és fizess külön nővérkét, évi kb 2 hónapra, amikor a gyerek beteg. Pénz is, de rengeteg plusz stressz, ami marhára nem hiányzik egy kisgyerekes családnak ÉS a babának, aki anyukája helyett le van b.szva valami életbentartó-helyre ahol egy gyakornok “vigyáz” három korabelire.

Leave A Reply