Mennyi pénzt visznek haza a határátkelők?

0

Érdekes egybeesés, hogy a magyarhoz hasonlóan a lengyel kormány (pontosabban az államkincstár) is azt állítja, csökkent a külföldön pénzt keresők száma, a szakértők szerint viszont ez nem így van.

A lengyelek (de alighanem ez a magyarokra is igaz) egy része nem vallja be külföldi keresetét, másik része pedig egyszerűen például a Brexit miatt legalizálta állandó tartózkodását Nagy-Britanniában – írta a Business Insider Polska nyomán a napi.hu.

Érdekes az is, hogy tavaly jó néhány olyan régió volt Lengyelországban, ahol jelentősen emelkedett a külföldön dolgozók száma az egy évvel korábbihoz képest.

Azok közül, akiknek volt külföldi keresetük összesen 465 millió zlotyt (34,6 milliárd forintot) vittek haza csak Bialystokban 2017-ben.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Szakértők szerint nagyon nehéz hitelesen meghatározni a külföldön dolgozók számát. Részben azért, mert nem kötelező a kereseteket bevallani, különösen akkor, ha a két ország között szerződés van a kettős adóztatás elkerülésére.

Sokan azok közül, akik valaha külföldön kerestek, nincsenek rossz anyagi helyzetben – mondta egy adószakértő. Emellett egy jelentés szerint a lengyeleket továbbra is megbecsülik külföldön, az emigrációt elsősorban a 18-34 év közöttiek tervezik, a 35-44 év közöttiek érdeklődése gyengült.

A vendégmunkás-életet tervezők 90 százalékának nincs magasabb szakképzettsége, 67 százalékuknak van állása Lengyelországban.

Magyar fizetés az OECD-béka feneke alatt

Share.

About Author

Leave A Reply