Mennyi magyar él Nagy-Britanniában?

0

A kérdés így a Brexit-káosz közepén (vége felé? ki tudja ezt megmondani…) különösen aktuális. Mindenesetre a brit statisztikai hivatal a napokban hozta ki friss adatait, amiben akad meglepetés.

Az aligha lep meg bárkit is, hogy az uniós kilépés körüli bizonytalanság miatt több magyar költözött el a szigetországból, mint ahányan odamentek, az azonban mégis minimum érdekes, hogy az brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint tavaly 21 ezerrel, 98 ezerről 77 ezerre csökkent az ott élő magyarok száma.

Ez a csökkenés ellensúlyozza a német és az osztrák növekedést, az viszont nagyon nem világos még, hogy ez mennyire tendencia vagy egyszeri adat.

KÖVESS MINKET A YOUTUBE-ON IS!!

Megint más kérdés az, hogy ha sikerül békésen kilépni vagy esetleg egyáltalán nem lesz Brexit, akkor elindul-e egy újabb kivándorlási hullám Magyarországról az Egyesült Királyság felé.

Mivel a három legnagyobb országból már vannak adatok, így nagyjából látszik, mennyi magyar élhet Nyugat-Európában. A német, osztrák és brit hivatalos adatok 380 ezer főt tesznek ki hivatalosan, ehhez jöhet a közepes és kisebb országokból még pár tízezer, így a végleges szám 450 ezer körül lehet.

Ez azonban meglehetősen kevésnek tűnik, a brit adat például nagyon alacsony a Portfolió számításai szerint, így a gazdasági lap 600 ezer fő környékére teszi az Európa nyugati felében élő magyar állampolgárok számát.

(Fotó: pexels.com/wondererphotograph)

Share.

About Author

Leave A Reply