Menekülés a mindennapok elől

0

A tervezgetések ellenére még sosem jártam Egyiptomban, pedig a tengerparton kívül is rengeteg érdekes látnivaló van az egyik legszebb múltú országban. Timi írásából kiderül, hol is nyaralnak az egyiptomiak, ha el tudnak menekülni a mindennapok elől. (Külön köszönet a képekért!)

Egyiptom két tengerpartjával nem csak a külföldi turisták közkedvelt nyaralóhelye: a helyiek is előszeretettel töltik nyaruk egy részét a vízpart közelében családjuk, barátaik társaságában.

Ha a Nílus földje, akkor mindenkinek Hurgada és Sharm El Sheikh jut eszébe először, mint üdülési célpont, ám az egyiptomiak többsége, habár a két említett turistaparadicsom is népszerű úticél, inkább a külföldiektől távol szeret nyaralni.

Marina, nem sajat kep.jpgMarina (nem saját kép)

Marsa matrooh, nem sajat kep.jpgMarsza Matrúh (nem saját kép)

Külföldre nem igazán szoktak utazni, maximum vízummentes országokba, mint Törökország, Malajzia, Indonézia, esetleg még az Arab-öböl térségébe, melynek országai egyébként mind vízumkötelesek az egyiptomiak számára, ám mégsem annyira tortúrás megszerezni, mint például Európába. Meglepő, nem? Sok egyiptomi még soha nem lépte át az országhatárt.

A legnépszerűbb úticél

A kairóiak körében a legfelkapottabb város nyáron egyértelműen Alexandria, mely a fővárostól 3 órányira található. Kocsival, vonattal, illetve távolsági busszal könnyen megközelíthető. ( Kb. 30 font, azaz 1200 Ft egy útra a jegy az utóbbi két közlekedési eszközön.)

Habár ennek az alexandriaiak nem túlzottan örülnek, mivel ilyenkor nyáron nagy a tömeg és véleményük szerint a fővárosiak túl sok piszkot és szemetet hagynak maguk után.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Alexandria varázslatos hely, teljesen más a levegő is a tenger miatt Kairóhoz képest, nincs az az elviselhetetlen forróság, sokkal tisztábbak az utak, végigmehetsz hosszában a városon végig a tenger mentén haladva.

Alexandria hajokazas.jpg

haborgo tenger Alexandriaban.jpgHajózás és háborgó tenger Alexandriában

Az emberek ugyanolyan vagy talán még kedvesebbek is, mint Kairóban, és rettentő büszkék a városukra – teljes joggal. Mindig kihangsúlyozzák, hogy ők alexandriaiak, nem pedig egyiptomiak.

(Egy kis érdekesség: legtöbbször az „Egyiptom” szót az itteniek Kairó szinonimájaként használják. Tehát aki például Alexandriából megy a fővárosba, az sok esetben azt mondja arabul, hogy Egyiptomba megy, nem pedig azt, hogy Kairóba.)

Az idelátogató egyiptomiak általában szállodák helyett lakást bérelnek, mert az sokkal kifizetődőbb. A tengerpart csodálatos, tele van éttermekkel, kávézókkal és strandokkal.

A férfiakat viszont el kell keserítenem, ugyanis itt nemigen látni bikinit a lányokon, maximum a gyerekeken: általában a nők ruhában vagy burkiniben – búvárruhához hasonlító ruha úszósapkával – szoktak bemenni a vízbe, vagy helyette inkább csak az árnyékben hűsölnek.

Könyvtár és csónakázás

Ha valaki Alexandriában jár, szinte kötelező ellátogatni a híres alexandriai könyvtárhoz, még ha csupán kívülről is szemléli az ember. Emellett lehet még csónakázni egyet a Földközi- tengeren, illetve kihagyhatatlan program egy nagy séta az egyik kedvenc helyemen a városban, Montazahban.

Montazah Alexandria egyik kerülete és egyben egy hatalmas park is tele pálmafákkal, gyönyörű virágokkal, két meseszép kastéllyal, egy világítótoronnyal és természetesen az elmaradhatatlan tengerparttal.

Kastely Montazahban.jpg

Montazah-vilagitotorony.jpgMontazah – kastély és világítótorony

Alexandrián kívül van még néhány tengerparti város, amelyek igen közkedveltek a helyiek körében. Ilyen például Kairótól csupán egy órányira Ejn Szokhna a Vörös-tenger partján, ahol számtalan magánapartman sorakozik végig a tenger mentén.

Marina városa, ami közel fekszik Alexandriához (akit érdekel a történelem, itt található a közelben El-Alamein is), vagy Marsza Matrúh, ami szintén a Földközi- tenger partján fekszik nagyjából félúton Alexandria és a líbiai határ között.

Ain Sokhna.jpg

Ain Sokhna Apartmanok.jpgEjn Szokhna és az apartmanjai

Őszintén remélem, hogy még a nyár vége előtt véget ér a jelenlegi rémálom és mindenki kipihenheti magát és a stresszes napokat valamelyik tengerparton… békességben és biztonságban.

Majdnem tönkretettük az életünk

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2013 augusztusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply