Menekülés Rióból

0

Miközben az olimpia idejére több százezer (egyes előrejelzések szerint félmillió) látogatót várnak a brazil nagyvárosba, akad a külföldiek egy olyan csoportja, aki szinte szó szerint menekül onnan: az expatok.

A 2010-es évek álomszerűen indultak Brazília számára, hiszen mindenki azt gondolta, hogy a gazdaság szárnyalni fog, és hatalmas lehetőségek várnak az ott élőkre és dolgozókra.

Nem csoda hát, hogy egészen 2013-ig rengeteg külföldi döntött úgy, megpróbálja kivenni a részét a fellendülésből, és szükség is volt a tapasztalt, magasan képzett szakemberekre.

Akik viszont most menekülőre fogták.

Az egyik fejvadászattal foglalkozó cég vezetője például azt mondta a BBC-nek, hogy közel 40 százalékos csökkenést tapasztalnak a külföldiek számában a nagyvállalatoknál, csúcsvezetői posztokra pedig szinte senki sem jelentkezik.

A távozók között van a spanyol Javier García-Ramos is, aki 2014-ben hagyta ott a gazdasági válsággal küzdő Madridot az (akkor még) pörgő Rio de Janeiro kedvéért. A befektetési bankár most költözött vissza Spanyolországba, és mint mondta, több barátja és kollégája is hasonlóképpen döntött.

Nem csoda, hiszen az brazil gazdaság szerencséje gyökeres fordulatot vett az elmúlt években: a real gyenge, az infláció magas, a korrupciós és politikai botrányok pedig komoly recesszióba taszították a gazdaságot.

Miközben a két évvel ezelőtti labdarúgó világbajnokság még egész jól sikerült (no nem a csapatnak, amelytől sokan a végső győzelmet várták, ám megalázó búcsú lett a vége), aközben az olimpia körül pár nappal a nyitány előtt egyre több a bizonytalanság és erős a botrányszag.

Visszatérve a gazdasághoz, a brazil munkaügyi minisztérium adatai szerint 2016 első négy hónapjában a 2014-es hasonló időszakhoz képest 62 százalékkal csökkent a külföldieknek kiadott munkavállalási engedélyek száma, ami nem csak azért gond, mert ezek szerint a külföldiek már nem nagyon látnak fantáziát az országban, hanem azért is, mert azt is jelzi: egyre kevesebb a munkalehetőség.

A kérdés már csak az, hogy az olimpia kiemeli vagy még mélyebbre taszítja az országot és benne Rio de Janeirót.

(Fotó: flickr.com/Sam valadi)

Share.

About Author

Leave A Reply