Menekülés Görögországból

0

Az ember Görögországra úgy gondol, mint a tenger, a napfény, a finom ételek és a legalább olyan finom italok hazájára. A valóság (mármint a helyiek valósága) azonban kissé más.

Idén augusztus 20-án Görögország kikerül a válság óta rajta lévő hitelmegállapodás hatálya alól, azaz az állam kikerül a nemzetközi piacokra.

Közben azonban a gazdasági mellett aggasztó folyamatok is zajlanak az országban, például ahelyett, hogy lassulna, fokozódik a kivándorlás és öregszik a társadalom.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Olyannyira, hogy akadnak olyan előrejelzések, melyek szerint 2050-ben már csak 8,3-10 millió lakosa lesz Görögországnak. Most a lakosság 21 százaléka 65 év feletti, 2050-re ez meghaladja majd a 30 százalékot.

Megoldást jelenthetne a fiatal görög munkaerő kiáramlásának megakadályozása, esetleg a már kivándoroltak hazacsábítsa, csakhogy egyelőre egyik sem működik, a kormány ugyanis képtelen csábító jövőképet felmutatni nekik – írta a Népszava.

Ráadásul az egy nőre jutó élve születések száma 1,4, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Ha mindez így folytatódik, akkor jelentősebb gazdasági növekedés nélkül hosszabb távon is elképzelhetetlen az életszínvonal emelkedése Görögországban.

70 ezer forintos nyugdíjból a görög tengerparton

(Fotó: pixabay.com/jarekgrafik)

Share.

About Author

Leave A Reply