Melyek a világ legdrágább városai?

0

Az Economist Intelligence Unit immár hagyományosan elkészítette a világ legdrágább városait összesítő listáját. Őszintén szólva akadnak komoly meglepetések, bennünk erős hiányérzet is van – hogy miért, az a cikk végére kiderül.

Az Economist Intelligence Unit összegzésében ebben a félévben 133 világvárost rangsorolt, méghozzá 160 termék és szolgáltatás ára alapján. Az, hogy magyar város nincs a listán, egyáltalán nem meglepő, egy-két meglepő hiányzó azonban így is akad.

Az összegzésbe ételek, italok, ruházati termékek mellett a lakásbérleti költségeket, a tömegközlekedés árát, a rezsiköltséget, a tandíjakat, és még sok minden mást számoltak bele, így alakult ki a végső sorrend.

A cél kimondottan az volt, hogy segítse a nagyvállalatok vezetőit a költségekkel kalkulálni, illetve hogy nyilvánvaló legyen, mennyit kell(ene) fizetni a határátkelő munkavállalóknak.

Alapnak a New York-i megélhetési költségeket vették, ez tehát a 100 egység. Ehhez képest meglepő, hogy egyetlen amerikai nagyváros (tehát New York sem) került a legdrágább 10 közé, melynek felét európai nagyvárosok foglalják el.

A TOP 10

10.-9. (holtversenyben) Szöul, Dél-Korea és Hongkong

8. Koppenhága, Dánia

7. Genf, Svájc

6. Melbourne, Ausztrália

5. Sydney, Ausztrália

4. Zürich, Svájc

3. Oslo, Norvégia

2. Párizs, Franciaország

1. Szingapúr

Távol álljon tőlünk, hogy vitassuk az Economist nyilván hozzáértő szakembereinek listáját, de az azért érdekelne, hogy miként nem fért fel a listára például London, és hogyan lehet Párizs drágább, mint Oslo. Van valakinek ötlete?

Share.

About Author

Leave A Reply