Melegek és együttélés Hollandiában

0

A hollandoknál kifejezetten erős az elfogadás, normális az is, ha két azonos nemű ember szereti egymást. Ugyanakkor azért ott sem fekete-fehér a helyzet, miként az kiderül Vera írásából, melyben emellett megnézzük azt is, mi a holland együttélés tíz szabálya.

„Milyen tipikus dolgokat tudnak az emberek Hollandiáról? Sajt, tulipán, malmok. Legális könnyű drogok, piros lámpás negyed Amszterdamban. És a homoszexualitás elfogadása.

A gyerekeink katolikus iskolába járnak. Játékos formában tanulnak a Bibliáról – már az oviban is így volt. Együtt tanul és megy templomba a fríz, magyar, thai, arab és ki tudja még honnan idekerült gyerek.

Valahonnan felmerült a téma az első osztályban (4-6 évesek) a homoszexualitásról. Keresztény oktatás ide vagy oda, a tanár néni teljesen magától értetődő módon elmagyarázta nekik, hogy ez teljesen normális és Hollandiában nyugodtan szeretheti egymást és házasodhat két férfi vagy két nő egymással.

A lila karkötő

Tavaly pár helyi középületen egy hétig volt kinn a melegek szivárványszínű zászlója, december közepén pedig a heerenveeni középiskolából a „lila pénteken” kaptam és hoztam el információs / elfogadást népszerűsítő újságot.

A kantin minden asztalára le volt téve pár lila karkötő is azok számára, akik jelezni szeretnék, hogy szimpatizánsai a mozgalomnak. Ugyanerről a témáról szóló plakát lóg hónapok óta a falon is.

A csoportom tagjainak – ahol a hollandot tanulom – közel a fele homoszexuális. Van köztük olyan, akinek az országában üldözik a melegeket, van két lány, aki házasodni és házasként itt élni jött és még jó páran.

Teljesen ugyanolyan emberek mind, mint bárki más. Van köztük, aki borzasztó sokat beszél és van, aki egy nyelvkönyvvel végez két-három hónap alatt. Csupa izom sportoló fiú és csellóművész hölgy. De csak a személyiségük fontos, azzal találkozunk. A többit nem teszik ki az ablakba, ahogyan én sem.

Nem minden fekete-fehér

Van persze másik oldal is. Igen, törvény szerint itt elfogadják és tolerálják a témát, de van az a helyzet amit (általában) senki sem szeretne átélni.

Ez történt Észak- Hollandiában egy hölggyel amikor megvette álmai házát. Az ingatlaniroda csak annyit felejtett ki a hirdetésből, hogy a gyerekek hálószobai ablaka egy homoszexuális találkahelyre néz ahol napi és sűrű a forgalom. Világosban is. A kicsik persze érdeklődők: mit csinál a bácsi?

Szóval ez az elfogadás sem fekete-fehér. Még itt sem, ahol törvény szabályozza. A házasságot. Nem a nyilvános gyakorlatot bárki előtt. Ezzel már gond van itt is, lehet homo- vagy heteroszexuális.

A holland együttélés tíz szabálya

Van egy öt nyelven kiadott kiskönyv, ami az egymás mellett élés alapvető szabályait fekteti le azoknak, akik alapból tudják ezeket alkalmazni és azoknak még inkább, akik a szomszédok rémei és az amúgy teljesen alapvető szociális alapjaik hiányoznak.

#1 Egy mosoly csodákat tesz

Egy mosolyra majdnem mindig mosoly a válasz.

#2 Köszönés

Egy kapcsolat/ találkozás köszönéssel kezdődik. (Ez sem új, mindenki már oviban megtanulta, ugye?)

#3 Beszélgess az időjárásról

Hollandiában szeretünk erről beszélgetni, nagyon hálás téma.

#4 Segítő kezet nyújtani vagy segítséget kérni

Ne habozz! (Nem mosópor reklám.)

#5 Zenehallgatás 

Figyelj a hangerőre! Gyakran nem is veszed észre, de a szomszédaid is hallják, amit te hallgatsz. (Vagy legalább legyen hasonló a zenei ízlésetek.)

#6 Bulizás

Szólj előre a szomszédaidnak, ha bulit tervezel vagy (hangos) családi látogatás várható. Ha tudják, mi történik, akkor jobban meg fogják érteni a zajt. (Esetleg hívd át őket is bulizni. Magyar pálinka fogfájástól kapcsolatépítésig mindenre használható. Probléma megoldva.)

#7 Elbúcsúzás

Búcsúzz el a látogatóidtól este vagy éjszaka még bent a házban. (Jó is éjjel azt hallgatni, ahogy a ház előtt kurjongatnak 10-15-ször, hogy puszi, sziaaa, hellóka. Esetleg bármilyen más nyelven ugyanezt.)

#8 Kemény vagy puha padlóburkolat

Sok holland házban van fa padlóburkolat, ez elég zajos lehet. A legjobb választás a szőnyeg. Húzd le a cipőd, ha tudod, hogy hallhatják a lépteid. Használj otthon papucsot vagy puha talpú cipőt.

(Miért is nem volt ez a könyvecske kitéve a lakótelepen Pesten? Mondjuk a legelején a mi szomszédunk is kapott a tizedikre facipőt… Persze csakis dísznek.)

#9 Mosógép

Ne késő este vagy éjjel moss – hacsak nem tudod teljesen biztosan, hogy a szomszédok nem hallják. (Előnyben a tanyasiak.)

#10 Munkálatok

Este 8 után ne fúrj, kalapácsolj vagy bonts falat. Vagy konzultálj az időről a szomszédokkal. (Hmm, megint csak a jó kis lakótelep. Ott is mindig van valaki, aki reggel 5-kor vagy este 8 után kezd lakásfelújításba. Némelyiknek több lyuk lehet a falában, mint az ementáli sajtban.)

Pár pofonegyszerű, mindennapi dolog – ezután már csak 10.329.742.000 egyéb kell és kész is egy tökéletes kapcsolat a szomszédsággal.”

Ha szívesen olvasnál még Verától, érdekelnek a hollandiai témák (például még tíz tanács az együttélésre), akkor ne hagyd ki a blogját!

Palacsintától a poffertjesig

Share.

About Author

Leave A Reply