A Mekitől a Merciig büntet a határátkelés

3

Elég gyakran számolunk be arról, éppen melyik ágazatban okoz problémát az elvándorlás. A helyzet az, hogy nincs nehéz dolgunk, hiszen lassan alig marad a magyar gazdaságnak olyan területe (a gyorséttermektől az autógyártásig), ahol ne lenne baj.

A dolog ugyanis úgy néz ki, hogy már nem csak a magas képzettséget igénylő iparágakban (mint például az IT-szektor), nem találnak a cégek megfelelő munkaerőt, hanem az alacsony képzettséget igénylő területeken is egyre nagyobb problémát okoz a munkaerőhiány.

Áprilisban a bejelentett betöltetlen álláshelyek száma elérte a 100 ezret, ami 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy már tavaly ilyenkor is hasonló panaszokat lehetett hallani a különböző munkaadóktól.

A munkaerőhiány hosszú távon még több problémát okozhat a magyar gazdaságban: elmaradó beruházások és a külföldi cégek elköltözése sem kizárható, ha nem sikerül megoldást találni a rendszerszintű problémákra – írja a Ténytár blog összefoglalója.

Jelenleg viszont ott tartunk, hogy már a McDonald’s is kénytelen ingyen bérlakásokkal toborozni.

A Mekit is kicsinálja az elvándorlás

A probléma lényege az, hogy miközben a magyar kormány megálmodott egy munkaerő-alapú társadalmat, hamar kiderült, hogy ehhez nincs elég munkás. Így aztán a versenyszférában egyre több helyen üti fel a fejét a munkaerőhiány, még olyan stratégiai iparágakban is, mint például az autógépgyártás.

A magyar gazdaság szempontjából meghatározó vállalatoknál is több ezer üres hely van, és egyre több multi panaszkodik, hogy nemcsak IT-és szakemberből vagy mérnökből van hiány, hanem a fizikai dolgozók felvétele is akadozik. Iparági elemzők szerint a helyzet pedig még rosszabb lehet a következő években a kivándorlás miatt.

A munkaerőhiány elsődleges oka a nagyon alacsony bérek. Miközben a kétezres évek elején még Magyarországra jártak át dolgozni Szlovákiából, mára ez megfordult. A már említett autóipari szektorba például jóval magasabbak a bruttó bérek mind Szlovákiában, mind pedig Csehországban, így a régiós versenytársak könnyen át tudják csábítani a képzett munkaerőt.

Az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt százezrek vándoroltak ki Nyugat-Európába, ők várhatóan nem is térnek vissza. A képzett munkaerő kivándorlása pedig egyre több gondot okoz a hazai gazdaságnak, idővel beruházások fognak elmaradni, majd a külföldi cégek elköltöznek olyan országba, ahol találnak elég képzett munkaerőt.

(Fotó: flickr.com/David Schott)

Share.

About Author

3 hozzászólás

 1. Kiber kóbor on

  A másik oldalon meg, ha munkanélküli vagy, legalább 300 helyre kell önéletrajzot küldjél, hogy egyre behívjanak, és a végén semmi pénzért, szutyok melót végezz, ami vegetálásra jó, életnek nem nevezném.

  Az meg hogy “munkaerőhiánnyal” telekiabálják a médiát – és ezzel hamis tévképzetet keltenek a Zemberekben kifejezetten vérlázító.

  Hogy tiszta legyen a helyzet: nem szakképzett munkaerőből van hiány,hanem olyan emberből (nem feltétlenül szakképzett…), aki ilyen alacsony bérért hajlandó 1,5x annyit dolgozni, elviselni a főnök ostobaságait, európainak nem nevezhető munkakörülmények közepette.

  Kedves kiabáló munkaadók:
  1. bért kell emelni
  2. emberszámba venni a munkásembert
  3. pénzzel támogatni a szakmai továbbfejlődését
  4. normális munkakörülményeket teremteni
  5, egy emberrel csak egy ember munkáját elvégeztetni.

  Voilá, már meg is oldódott a probléma.

Leave A Reply