A megvalósult gyerekkori álom

0

Klaudia eredetileg az orvosira felvételizett, végül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kötött ki, ám csak kiderült, hogy ennek köszönhetően tudta megvalósítani gyerekkori álmát, és jutott ki egy kínai egyetemre, amiről a Szabad a pálya blogon mesélt.

„Az ösztöndíjat a Magyar Állami Ösztöndj Bizottság írta ki, egy egyéves kínai nyelvi képzésre Kínában. Az akkori legfontosabb követelmény az volt, hogy minimum 1 éve kellett, hogy kínaiul tanuljak.

Az ösztöndíjpályázatban meg kellett írnom, hogy milyen terveim vannak Kínával, a nyelvvel, miért szeretnék ott tanulni, és ki kellett jelölnöm egy várost, ahol el szeretném tölteni azt az egy évet.

Sokan kisvárosokat jelöltek meg, több magyar együtt, én azonban olyan városba szerettem volna menni, ahol nem ismerek senkit, és kénytelen leszek a mandarin nyelvet használni minden szituációban, mivel a kínaiak nem, vagy csak alig beszélnek angolul.

Külföldi lehetőségeket keresel? Lehet, hogy egy kattintásra van a megoldás!

2011. augusztus végén utaztam ki, és 2012. júliusára szólt a jegyem hazafelé. A Tongji University-re jártam Sanghajban, az egyetem kollégiumában laktam. Kizárólag nyelvet tanultam más külföldiekkel együtt, így végül leginkább külföldi barátaim lettek, akikkel angolul beszéltem.

A kínai nyelvtanulást szinte a 0-ról kellett kint kezdenem, hiába tanultam már Magyarországon 2 évet. Nem értettem senkit, és engem sem értett meg senki. Nagyon sokat kellett tanulni, de júliusban már egy erős középfokú kínai nyelvvizsgával jöttem haza.

A tanév végeztével szakmai gyakorlat gyanánt még egy hónapot a sanghaji magyar főkonzulátuson töltöttem. Külügyi jelentésekkel, sajtó összefoglalók készítésével kellett foglalkoznom.

Persze olyan feladatokat kaptam, amiket egy gyakornokra rá lehet bízni, de ez akkor hatalmas dolog volt számomra. Ekkor döntöttem el igazán, hogy szakmailag a későbbiekben is ilyen, vagy ehhez hasonló Kína vonalon szeretnék maradni. (…)

Ekkor érkeztem egy válaszúthoz, mivel elnyertem egy újabb ösztöndíjat Kínába. Választanom kellett, hogy Magyarországon maradok, itt kezdem el a mesterszakot szintén az NKE-n, és emellett dolgozom tovább a Külügyminisztériumban, ami mindig is az álmom volt, vagy pedig elköltözöm immár 3 teljes évre Sanghajba, és ott szerzek mesterszakos diplomát nemzetközi kapcsolatok szakon. Az utóbbi mellett döntöttem a jövőbeni lehetőségeket, előremenetelt figyelembe véve.”

A teljes beszélgetést itt találjátok, olvassátok el!

Közel 1000 állásajánlat egyetlen kattintásra! Keress, találj, indulj!

Share.

About Author

Leave A Reply