Meglepő kormánykoalíció jöhet Szlovákiában

0

Sikerrel jártak a koalíciós tárgyalások Szlovákiában, ahol egy egészen sajátos kormány jöhet létre. Az elemző ugyanakkor szinte biztosra veszi, hogy előrehozott választások lesznek, a kérdés csak az, hogy mikor.

Mindenesetre megszületett a megegyezés az új kormánykoalíció megalakításáról, melynek résztvevői a választáson győztes, Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd vegyes párt és a Háló (Siet).

A közös kormánykoalíció megalakításáról született szándékmegállapodást Robert Fico ügyvezető miniszterelnök a kormányalakítási egyeztetések harmadik napján jelentette be Pozsonyban.

Így osztoznak

A leendő kormányban az Irány a kormányfői poszttal együtt kilenc kormányzati pozíciót, ezen belül hét minisztériumot kap. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy szaktárcát felügyelhet.

Döntés született a törvényhozásban betöltendő posztok szétosztásáról is. A pozsonyi parlament házelnöki posztját az SNS jelöltje töltheti be. Négy alelnöke lesz, ezekből egyet-egyet a koalíció többi pártja, egyet pedig az ellenzék jelölhet.

Szűk többség marad?

Öllös László felvidéki politológus ugyanakkor úgy látja, a megegyezés ellenére sem lesz elkerülhető az előrehozott parlamenti választás, most annyi történt, hogy az későbbre tolódott.

Öllős László az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet, hogy a négyes koalíciónak összesen 85 képviselője lenne, de a Most-Híd, illetve a Háló leendő frakciójából kilépni szándékozó képviselőkkel már csak 81 képviselője lehet. Ez a 150 fős pozsonyi törvényhozásban szűk többségnek számítana.

(Fotó: Facebook.com/RobertFico)

Share.

About Author

Leave A Reply