Megjárták az angliai magyarok

0

A hír rövid volt, mi több, számítani is lehetett rá, ennek ellenére alighanem sokakat nagyon rosszul érintett: Magyarország is csatlakozott azokhoz az országokhoz, ahová nem engedik be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket.

Az Orbán-kormány hétfő éjféltől érvényes döntése megtiltja az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmi repülőjáratok leszállását, beleértve az üzleti célú magánrepülőgépekét is. A döntés az áruforgalmat nem érinti.

Magyarország ezzel csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, melyek felfüggesztették (vagy bejelentették, hogy egy-két napon belül felfüggesztik) az Egyesült Királyságból érkező repülőgépjáratok fogadását a koronavírus szigetországban terjedő új törzsének a megfékezése miatt.

Vasárnap Hollandia, Belgium, Olaszország, Bulgária, Románia, Írország, Franciaország, Ausztria és Németország döntött így, hétfőn pedig Lengyelország, Norvégia, Litvánia, Lettország és Észtország.

Nagy-britanniai magyarok: hazatérés (repülővel) lefújva

A magyar döntés ezek fényében aligha meglepetés, ám ennek ellenére nagyon rosszul érintheti azokat, akik úgy tervezték, hogy a járvány ellenére karácsony előtt egy-két nappal mégis megkockáztatják a repülőutat hazafelé.

A hazaút is kérdéses lehet

Amilyen időket élünk, persze azok sem lehetnek nyugodtak, akik már Magyarországon vannak, hiszen egyelőre senki sem tudja biztosan megmondani, mikor és hogyan indulnak majd el ismét gépek a két ország között, azaz ők haza tudnak-e térni.

Ha ez nem lenne elég, a koronavírus egy új, a szigetországban a szakemberek szerint rendkívül gyorsan terjedő mutációja miatt autóval sem nagyon lehet átjutni az Európai Unió területére.

Ez olyannyira így van, hogy hétfőn teljesen leállt a Franciaországba tartó járműforgalom Doverből, ugyanis a franciák nem hajlandók fogadni semmilyen személyforgalmat az MTI szerint.

Ebbe a kategóriába minden olyan jármű beletartozik, melyben ember(ek) ül(nek), tehát az sem tűnik jó ötletnek, hogy valaki autóval nekivágjon most egy magyarországi útnak. (Igaz, az első ígéret szerint a korlátozás 48 óráig lesz életben.)

Mindez visszafelé is érdekes hatással lehet, hiszen már most is vannak olyan kamionosok, akik azért nem hajlandók átmenni a szigetországba, mert egyáltalán nem biztos, hogy vissza tudnak térni, márpedig nem szeretnék bekockáztatni azt, hogy a családjuk nélkül karácsonyozzanak.

A britek szerint ez a karácsony előtti forgalomban nem okoz ellátási zavarokat, hiszen az áruházak, boltok előre feltöltötték a készleteket, de nagy kérdés, hogy az ünnepek elmúltával mi lesz.

Teljes szigor Londonban és környékén

Ha mindez nem lenne elég, a Londonban és Anglia délkeleti részén élők további korlátozásokra számíthatnak, ugyanis a brit kormány úgy döntött, nem lehetnek karácsonyi összejövetelek és nem lehetnek nyitva a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek sem.

Az ok a már említett, kifejezetten gyorsan terjedő, néhány napja azonosított mutáció, ami ugyanakkor nem okoz más tüneteket, és nem jelent magasabb halálozási arányt, mint az eddig ismert változatok.

Éppen ezért London és a régió az eddigi 3-as készenléti fokozatról a 4-esre került szombattól, azaz lőttek a „Karácsonyi Buboréknak”, ami lehetővé tette volna, hogy 5 napon keresztül legfeljebb 3 külön háztartásban élő családtagok találkozzanak egymással.

A négyes szintű körzetekben élők egyáltalán nem találkozhatnak beltéren más háztartásokban élőkkel, a szabadban igen, de csak korlátozott számban.

Képes amerikai időutazás a 80-as évekbe

Share.

About Author

Leave A Reply