Megjárhatják a lakást bérlő angliai magyarok

1

A problémát az okozza, hogy a főbérlők szerint a kormány velük akarja ellenőriztetni, kinek van joga bérelni a Brexitet követően, de az irányelvek ködösek. Így még az is előfordulhat, hogy a jogbizonytalanság miatt inkább nem adnak ki lakást uniós állampolgároknak (így magyaroknak sem).

Márpedig a Nagy-Britanniában élő 3 millió uniós polgár kétharmada bérelt lakásban él és a kormány rendelkezései bizonytalanná tehetik a helyzetüket. Éppen ezért a Brit Főbérlők Szövetsége felszólította Theresa May kabinetjét: adjon világos útmutatást arról, hogyan vonatkozik a Bérleti Jog Irányelv a Brexit tükrében a főbérlőkre.

A rendelkezés ugyanis előírja, hogy a lakástulajdonosok és az ingatlanügynökök ellenőrizzék a bérlők bevándorlási státuszát. Ha olyannak adnak ki lakást, akiről gyaníthatóan tudták, hogy „nincs joga bérelni az Egyesült Királyságban”, akkor akár 5000 font bírsággal is sújthatók.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

A főbérlők szövetségének tagjai szerint nem adtak számukra útmutatást arról, hogy az uniós polgárok lakhatási joga hogyan alakul és hogy a Brexit után hogyan kell ellenőrizni a bérleti jogot – jelentette az InfoRádió tudósítója.

Ugyan a Brit Legfelsőbb Bíróság márciusban az Európai Emberi jogi Konvencióval ellentétesnek minősítette a brit irányelvet, mindez nem jelenti azt, hogy a lakást bérlő uniós polgárok fellélegezhetnének.

A főbérlők érdekvédelmi szervezetének felmérése szerint a lakástulajdonosok egyötöde vonakodik uniós polgárnak kiadni a lakását a törvény miatt, és arányuk várhatóan emelkedhet a Brexit után, hiszen (mint a szövetség politikai igazgatója megjegyezte) „a főbérlők és ingatlanosok nem határőrök. Nem lehet elvárni tőlük, hogy tudják, kinek van joga itt élni. A kormánynak világos útmutatást kell kiadnia. Ha ez nem történik meg, akkor a főbérlők egyre kevésbé akarnak majd lakást kiadni nem brit állampolgároknak, mert félnek a jogi eljárástól”.

A drága német lakbérek miatt tüntettek

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. J. Wiśniowiecki on

    Vagyis az állam kétségbeesésében idegenrendészeti hatósággá nyilvánítja a lakásbérbeadókat.

Leave A Reply