Megint bírálták az osztrák döntést

1

A magyarokat is erősen sújtó törvényjavaslat szerint az Ausztriában dolgozó, külföldi szülőknek juttatott családi pótléknak arányosnak kell lennie a saját országuk megélhetési költségeivel. Márpedig ez közel 40 ezer magyar gyermeket érint, de például a szlovákok közül is rengetegen rosszul járnak.

Így aztán nem csoda, hogy az osztrák tervet nem hagyta szó nélkül a Bécsben Sebastian Kurz kancellárral tárgyaló új szlovák kormányfő sem.

„Ha valaki ugyanolyan összegű társadalombiztosítási járulékokat és adókat fizet az adott országban, mint a helyi lakosok, akkor ugyanazokat a szociális kedvezményeket is kell élveznie” – hangsúlyozta az InfoRádió tudósítója szerint Peter Pellegrini.

A szlovák kormányfő szerint a juttatásokról szóló törvénymódosítás nem biztos, hogy teljesen összhangban van az Európai Unió jogrendjével, hozzátette ugyanakkor, hogy tiszteletben tartja az osztrák kormány nézőpontját.

Sebastian Kurz a sajtótájékoztatón elutasította a vádat, hogy az osztrák törvény diszkriminatív lenne.

AUSZTRIAI MUNKÁK EGY HELYEN

A döntést korábban a magyar kormány is bírálta. „Nem fogadjuk el, hogy azok után, hogy a magyar emberek valamennyi adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek megfelelnek Ausztriában, kevesebb családtámogatást kapjanak, mint az azonos járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tevő osztrák állampolgárok” – mondta Szijjártó Péter.

Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót (csaknem 85,5 milliárd forintot) fizet évente. Az indexálással a pótlék a legtöbb érintett család számára csökkenni fog. A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyereket is érint.

Jelenleg egységesen havi 172,4 euró (csaknem 54 ezer forint) családi pótlék jár gyerekenként az Ausztriában dolgozó külföldieknek. A jövőben a belgiumi tartózkodási hellyel rendelkező újszülöttek után havi 175,5 eurót (majdnem 55 ezer forintot), a magyarországi lakcímmel rendelkező csecsemők után 93,61 eurót (több mint mint 29 ezer forint), a Görögországban élő gyerekek után pedig 136,54 eurót (körülbelül 43 ezer forintot) fizetnek az osztrák hatóságok.

Magyarokat is rosszul érintő döntést hozott az osztrák kormány

(Fotó: pixabay.com/smpratt90)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply