Meghan, Harry és az angliai magyarok

0

Noha első ránézésre csak egy újabb fejezet a brit uralkodói család szappanoperájában, a Harry herceg és (főleg) Meghan hercegné körüli botránynak súlyos üzenete van az Egyesült Királyságban élő határátkelők, így a magyarok számára is.

Hosszú napok óta gyakorlatilag minden mást a háttérbe szorít a brit sajtóban (pláne a bulvárban) az a hír, mely szerint Harry herceg és felesége, Meghan úgy döntöttek, hátrébb lépnek az uralkodói családban betöltött kiemelt szerepükből és megpróbálnak legalább részben magánemberként élni – ráadásul az év egyik felében Kanadában.

Külső szemlélőként első blikkre nehéz felfogni, mi a hatalmas felzúdulás oka, hiszen Harrynek gyakorlatilag semmi esélye a trónra (hatodik a sorban), miért ne élhetné úgy az életét, ahogy neki(k) tetszik?

Az üzenet, ami kivágta a biztosítékot

A kérdésre a választ szerintem nem nála kell keresni, hanem a Brexit fémjelezte korhangulaton keresztül a feleségénél. Meghan Markle ugye egy amerikai, elvált színésznő, egy (fekete anyától és fehér apától származó) bevándorló, aki lám, tönkretette a kissé persze önfejű, de jóravaló herceget.

Így született meg (természetesen a The Sun jóvoltából) a Megxit kifejezés, ami megalkotásakor alighanem csak poénból és tudat alatt hasonlított a Brexitre, de mára világossá vált, hogy ennél jóval többről van szó.

„A Brexittel Nagy-Britannia úgy döntött, kilép az Európai Unióból. A Megxit esetében pedig az okoz ekkora felháborodást, hogy valaki úgy döntött, hogy elhagyja Nagy-Britanniát. Harry azért megy el, mert nem tetszik neki, amit Nagy-Britanniában lát és ezt az üzenetet a britek most nem akarják meghallani” – fogalmazott a New York Timesban az Oxford Egyetem médiaoktatója, Meera Selva.

Tegyük fel a kérdést: ha a királyi családba beházasodó Meghan Markle-t sem fogadják el és be, akkor milyen eséllyel indul egy átlag határátkelő?

Történet társadalomról, világnézetről, jövőképről

A Brexit-népszavazással kezdődött és a Boris Johnson vezette toryk legutóbbi választáson aratott győzelmével tetőző folyamatban az ország egy jelentős része egyfajta bevándorlásellenes hisztériában él (Peter Flanagan Londonban élő ír komikus és író megfogalmazása), ami az elmúlt napok tanulsága szerint még a királyi családot is érinti.

Sokan mondják, hogy a Brexit nem a sokszínűség elutasításáról, sokkal inkább a „britség” erősítéséről szólt, amin persze lehet polemizálni, de a végeredmény ugyanaz.

A bevándorlókat gyakran vádolják azzal, hogy „nem akarnak beilleszkedni”, de hogyan lehet beilleszkedni egy olyan osztályrendszerbe, amely természeténél fogva kirekesztő? – tette fel a kérdést Peter Flanagan.

Ráadásul ebben az esetben az is problémát jelenthet sokaknak, hogy „az amerikai nő” figyelmen kívül hagyva az osztályrendszert, kifogta magának a herceget – azaz nem alkalmazkodott a beilleszkedés ki nem mondott fogatókönyvéhez, az elvárásokhoz. (Mintha meg lenne írva, hogyan kell integrálódni a brit társadalomba.)

A Megxit (érdemes megfigyelni, hogy a „gonosz amerikai nő” nevéből képzett szóról van szó, Harry herceg nem jelenik meg ebben az értelmezésben) tehát ugyanazokat a kérdéseket veti fel, mint maga a Brexit – társadalomról (multikulturális vagy nacionalista), világnézetről (nyitott vagy bezárkózó), jövőképről (progresszív vagy konzervatív).

A párhuzamot erősíti az is, hogy jellemzően azok, akik a referendumon a maradás mellett szavaztak most Harry-t és Meghant támogatják, míg a kilépés pártolói II. Erzsébet mellett teszik le a voksukat.

A Brexit országa

Harry hercegről mindig sejteni lehetett, hogy hacsak valami katasztrófa nem történik, soha nem lesz belőle uralkodó, így nyugodtan eljátszhatta a vadóc (nem egyszer részegen látott, viccből náci egyenruhát húzó), szókimondó herceg szerepét, ami sokaknak bejött és amit a bulvársajtó előszeretettel követett végig, hiszen „kell egy ilyen is a családba”.

Csakhogy a megnősülő és apává váló Harry herceg egyszer csak (legalábbis sokak értelmezése szerint) azt vágta az ország szemébe, hogy 2020 Egyesült Királysága nem az a hely, ahol ő és családja élni szeretne.

Mindezt akkor, amikor jó eséllyel realitássá válik a Brexit és legalább az ország fele gondolja azt, hogy visszatérnek a régi szép idők, amikor az Egyesült Királyság nagy volt és erős. (Nem fognak, de ez más kérdés.)

Ha ez nem lenne elég, a család nem máshová, mint Kanadába, a világszerte a liberalizmusról ismert „mintaországba” (ne feledjük: államfője II. Erzsébet) költözik – csak hogy még jobban fájjon. (Akkor is így van ez, ha csupán fele idejüket töltenék Észak-Amerikában.)

Harry herceg és Meghan hercegné egyszerűen nem illik a Brexit fémjelezte Nagy-Britanniába. Persze az ő történetük az uniós kilépéshez képest nem fontos, ám mégis ugyanazt a jelenséget visszhangozza: nem akarunk titeket, magunk akarunk lenni, mert mi így vagyunk jók.

Ezt az üzenetet érdemes meghallani az Egyesült Királyságban élő magyaroknak is.

(Fotó: instagram.com/sussexroyal)

Share.

About Author

Leave A Reply