Megéri hazudni a politikusoknak

0

Ráadásul megéri gyakran hazudni, legalábbis egy tanulmány szerint, melynek állítása, hogy az igazmondással hadilábon álló politikusok komoly előnyt kovácsolhatnak eme szokásukból. Tegye fel a kezét, aki meglepődött!

Aligha minden idők legsokkolóbb megállapítása ez (nyilván ha nem érné meg, akkor nem hazudnának), ám a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem tanulmányának következtetése mégis érdekes.

A helyi tudományos akadémiával együttműködésben végzett vizsgálat során 816 polgármestert kértek meg arra, hogy dobjanak fel egy pénzérmét és jegyezzék fel, melyik felére esett.

Nem egy bonyolult feladat, a trükk az volt benne, hogy ha fejére esett, akkor megosztották velük az eredményeket, ha írás lett, akkor nem.

Statisztikailag ugye nagyjából fele-fele aránynak kellett volna kijönnie, de egyáltalán nem így történt. A polgármesterek 68 százaléka (ez ugye több, mint kétharmad) jelentette azt, hogy fej lett.

„Mivel a vizsgálat során a valószínűség elég jól ismert, így azt is meg tudjuk állapítani, hogy a polgármesterek milyen aránya hazudott. Az eredmény az, hogy a megkeresett politikusok nagy és statisztikailag is jelentős aránya hazudott” – vonták le a tanulmány készítői a nem túl bonyolult következtetést.

Kicsit mélyebben is elemezve az eredményeket, azt találták, hogy a két nagy spanyol párt (a jobboldal és a szocialisták) politikusai jelentősen többet hazudtak. A hazudozás nem nemfüggő, a férfiak és a nők egyenlő arányban nem mondtak igazat.

A legérdekesebb kanyar azonban itt jön a tanulmányban, az ugyanis megállapította, hogy „az igazmondás és az újraválasztás között negatív viszony áll fenn”, magyarán aki többet hazudik, azt nagyobb eséllyel választják újra.

A könyvtáros meghekkelte a brit kormányfőt?

(Fotó: pixabay.com/mohamed_hassan)

Share.

About Author

Leave A Reply