Megdöbbentő adatok a kivándorlási kedvről

0

Noha Magyarországon is sokan gondolkodnak a külföldi munkavállaláson és a határátkelésen, valószínűleg sehol sem vagyunk a lengyelekhez képest, ahol egy friss felmérés szerint minden nyolcadik ember komolyan fontolgatja, hogy idén külföldre költözik.

Csak idén mintegy másfél millió lengyel vándorolna ki munkavállalás céljából, többségükben fiatalok és alacsonyabb képzettségűek – derül ki a Millward Brown közvélemény-kutató cég felméréséből.

A 671 fős mintán végzett felmérésből kiviláglik, hogy a felnőtt lengyelek 13 százaléka, vagyis csaknem 4 millió ember fontolgatja, hogy munkavállalás céljából átmenetileg távozik hazájából. A felnőtt populáció 7,1 százaléka, vagyis mintegy 1,5 millió lengyel már el is döntötte, hogy kivándorol, mégpedig egy éven belül.

Bővebben Lengyelországról ide kattintva olvashatsz.

A jelentés szerint a kivándorolni szándékozók többsége – 78,8 százaléka – a magasabb fizetés kedvéért, 58,9 százalék pedig a magasabb életszínvonal végett távozna (noha szerintünk a kettő alighanem összemosódik a fejekben). 44 százalék viszont az utazást, a világ megismerését jelölte meg legfőbb indítéknak.

A kiutazást a leggyakrabban – az esetek 62 százalékában – a fiatalok fontolgatják. A legtöbben átmenetileg vállalnának munkát külföldön, csak 17,4 százalék telepedne le ott.

A kivándorolni szándékozók között csak 20 százalékos arányban vannak képviselve az egyetemi, illetve főiskolai képzettséggel rendelkezők, ami a Work Service elnöke szerint arról tanúskodik, hogy javulnak a lengyelországi munkapiac feltételei.

A kivándorlás célországai a leggyakrabban az Európai Unió nyugati tagállamai, a munkavállalók 34 százaléka Németországba, 18 százalékuk pedig az Egyesült Királyságba utazna ki – írta összefoglalójában az MTI.

A kivándorlás miatt „elveszíthetjük országunkat”

Share.

About Author

Leave A Reply