Megadatott a választás lehetősége

0

Érdekes élethelyzet, amikor az ember él egy országban, úgy érzi, oda tartozik, majd valami miatt el kell onnan mennie. Ez történt Adamirral, a mai poszt szerzőjével, aki fiatal felnőttként élt éveket Izraelben, majd családi okok miatt visszatért Magyarországra. Ma már ismét Izraelben él. (Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett.)

„Jómagam 1991 elsők között jöttem el legálisan Magyarországról egy darab bőrönddel 20 évesen. Nekem megadatott az, hogy zsidóként Izraelben azonnal állampolgárságot kaptam és 12 hónapon át anyagi támogatást és így sem volt könnyű hisz abban az időben akkora volt az orosz bevándorlók száma, hogy elvesztem a hivatalok tengerében és nem tudtam a jogaimról.

Fantasztikus 4 évem volt, boldog és optimista ember lettem, tudtam az első pillanattól, amikor Ben Gurion repterén leszálltam a gépről, hogy IGEEEEN ez az otthonom, ez az, amit kerestem…

A nyelv ragadt rám, így 8 hónap után találtam viszonylag jó munkát (nem takarítottam, hanem bolti eladó lettem egy plázában), imádtam minden pillanatát az életemnek.

Családi gondok

1994-ben édesapám halála után visszamentem Budapestre édesanyám kérésére. Ott ragadtam, mert Ő is beteg lett. Férjhez mentem, megszületett a nagyobbik fiam, találtam megfelelő munkát, de folyton aggódó és pesszimista lettem, nem volt jó semmi, hiába éltem anyagi biztonságban, szeretettben. Akik jól ismertek, barátok, ismerősök, éveken át azt hallották tőlem minden nap: visszamegyek Izraelbe!

Édesanyám 2001-ben meghalt, rokon nélkül maradtam, de már volt lakás, autó, gyerek és nagyon jó munkahelyem. Második kisfiam 2007-ben született, de 2009-ben elváltam, a munkahelyem megszűnt, a lakásomat a bank bekebelezte, jöttek a beszólások.

Soha nem tagadtam, hogy zsidó, sőt izraeli állampolgár is vagyok, de nem jártam zsinagógába még ünnepekkor sem, egy voltam a sok budapesti között – gondoltam én!

De nem kaptam munkát, és egy szép napon a kisebbik fiam a gangon szárított ruháit nemes egyszerűséggel felgyújtották, miután a Jobbik bekerült az EU parlamentbe, a kiérkező rendőr halvány mosolya, hogy háááát van ez így, majd jót beszélgetett a szomszéddal. Itt volt az utolsó csepp a pohárban, félni nem fogok!

39 évesen új életet kezdtem

Fogtam magam a két fiamat, három bőröndömet és két hónapra elegendő pénzzel, amit össze tudtam szedni az eladott megmaradt életemből, 39 évesen új életet kezdtem Izraelben, lesz, ami lesz alapon, de legalább ha legközelebb le „büdös zsidóznak” az amiatt lesz, mert nem fürödtem, mert a gyerekeimet soha többet nem érheti ilyen esemény…

15 év után újra itthon voltam. I-T-T-H-O-N. Álltunk a reptéren, ahol senki nem várt, és azon gondolkodtam, na, most merre?! Kezdjünk északon – Haifa, majd jött Tel Aviv, Netanyja, Askelon, Eilát 3,5 év. Ma már 1 éve Beer Sheván élünk. Itt már tudok, merek gyökeret ereszteni, elmondani, van otthonom, életem.

Küzdelmes évek

Nagyon nehéz 5,5 év küzdelem van mögöttem, hiszen itt sincs kolbászból a kerítés, ma már nem 20, hanem lassan 45 éves leszek, de mind ezek után is azt mondom, szeret a jó isten, mert nekem megadatott a választás lehetősége, hisz állampolgárként minden támogatást megkapok Izraelben, hogy dolgozhassak, jobban élhessek.

Nincs rokon, család, senkim Budapesten, így 2009 óta egyszer nem voltam Magyarországon, nincs honvágyam, ahogy 20 évesen sem volt. Mehettem volna más országba, ahogy 1991-ben úgy most 2009-ben is, de miért mennék, hiszen az otthonom Izrael. Azt szokták mondani, az első 5 év a legnehezebb minden szempontból, de egy biztos a jó nyelvtudás a legfontosabb.

Árnyoldalak

Minden új bevándorlónak is azt tudom csak mondani, Izrael nagyon nehéz, kemény ország, a mentalitás pocsék, a nyelvük nehéz, a bürokrácia elviselhetetlen, és ne felejtsük el a bel- és külpolitikát, ami háborúkhoz vezet.

Szinte lehetetlen megszokni a légiriadó hangját, de ha ide tartozol lélekben és a szívedben, szereted a néped, az országot, akkor itt a helyed, mert csak kemény munkával és nagy adag optimizmussal sikerül, hogy jobban élhess.

Amennyiben gazdasági bevándorló vagy, aki a 6 havi támogatás után nem tudja, merre, hogyan tovább, a nyelvtanulásról azt hiszi, nem fontos és azt hiszi, csak jogai vannak, akkor el se indulj, mert nem fogsz itt maradni, ezt mutatja a statisztika.

Ha Rómában jársz, viselkedj rómaiként, tartja a mondás, és nincs ez másképp Izraelben sem.”

Share.

About Author

Leave A Reply