Máshonnan is kiözönlenek az orvosok

0

Ha azt gondoljuk, hogy csak a magyar egészségügyet rázza meg az elvándorlás Európában, akkor tévedünk, nem is kicsit. Spanyolországban például csak tavaly 3000-en kérték a külföldi munkavállalást lehetővé tévő regisztrációt, és ez a szám évek óta emelkedik.

A spanyol orvosi kamara tavaly év végi adatai szerint körülbelül 3000 egészségügyi dolgozó kérte a regisztrációt, ami nagyságrendileg ugyanakkora szám, mint egy évvel korábban (2014-ben 3300-an voltak, akik úgy gondolták, inkább másik Európai Uniós országban folytatnák karrierjüket.)

Az adatok ráadásul folyamatosan emelkedtek az elmúlt években, hiszen míg 2011-ben 1380-an, 2012-ben 2405-en, addig 2013-ban már 3279-en jelezték a határátkelés iránti igényüket.

Az elmúlt öt évben összesen 13 ezer ilyen kérelem érkezett be a spanyol egészségügyben dolgozóktól, ami az orvosi kamara szerint pontosan jelzi az ágazat és azon belül is különösen a fiatalok nehéz helyzetét.

Az is igaz persze, hogy a kérvény még nem jelenti azt, hogy ez a 13 ezer ember el is ment külföldre, ezzel csak a lehetőségét teremtették meg – emlékeztet az El País. (Egyébként ugyanez a rendszer az EU többi tagállamában, így Magyarországon is.)

(Fotó: El País/Uly Martin)

Share.

About Author

Leave A Reply