Már a csehek is félnek

0

Egyre súlyosabb problémát jelent a cseh autóiparnak a megfelelő számú és képzettségű munkaerő hiánya. Se mérnök, se szakmunkás, se betanítható munkaerő, márpedig így inkább előbb, mint utóbb baj lesz.

Az országban tavaly 1,3 millió járművet állítottak elő és a várakozások szerint ez a szám idén tovább nőhet. A növekedésnek viszont komoly gátja most már a megfelelő számú munkaerő – írja az Automotive News Europe.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy nem csak mérnökből, hanem szakmunkásból, illetve betanítható munkásból is hiány van. A cseh iparnak, ahol a járműgyártásnak meghatározó szerepe van, azonnal további 52 ezer munkásra lenne szüksége.

Az autóipar dolgozói az új orvosok?

Magyarországon sem jobb a helyzet, a járműipar ugyan komoly bővülésnek indult az elmúlt fél évtizedben, a további fejlődésnek azonban mára nagyon komoly gátjává vált a megfelelő munkaerőképzés és a munkaerő hiánya.

Utóbbit a külföldre vándorlás is súlyosbítja, a megszerezhető magasabb bérek hatására ugyanis sokan döntenek úgy, hogy inkább a környező országokban kamatoztatják tudásukat, próbálnak szerencsét – emlékeztet a Portfolio.

(Fotó pexels.com lifeofpix)

A Mekitől a Merciig büntet a határátkelés

Share.

About Author

Leave A Reply