Már a portugálok is csábítanak

0

Mármint a saját határátkelőiket és haza. A jobbközép kormány ugyanis jóváhagyott egy tervet, amelynek célja, hogy minél több, az országot korábban elsősorban gazdasági okokból elhagyó polgárt hazavonzzon.

A 2015 és 2020 közötti időszakra előirányzott stratégiai terv újdonságnak számít az ibériai ország politikájában – hangsúlyozta Pedro Lomba államtitkár. Az utóbbi évtizedekben egyik kormányt sem foglalkoztatta a kivándorló lakosság.

A portugál kormány a tervek szerint ösztöndíjat fog felajánlani a határon kívül élő és visszatérő tudósok, egyetemisták és a magasan képzett munkaerő számára.

Azok a portugálok, akik hazatérésük után vállalkozni szeretnének, állami segítségre számíthatnak, míg a külföldön régóta munka nélkül lévők szakmai átképzésen vehetnek részt – írja az MTI.

Az írek sem tétlenkednek

Nemrégiben (miként arról itt is beszámoltunk), az írek jelentettek be egy hasonló tervet, melynek része egy tanácsadó oldal (a Global Irish), valamint egy olyan médiaalap, amely a külföldön élők bemutatását segítené a sajtóban.

Szó van arról is, hogy adókedvezményeket adnának a hazatérőknek, és az is benne van a pakliban, hogy szavazati jogot kapnának a külföldön élők is (közülük ugye sokan második generációsok).

Az írek a nagypolitika szintjén is léptek, például tavaly létrehozták a diaszpórával foglalkozó miniszter posztját. Ennek vezetője, Jimmy Deenihan szerint körülbelül egymillió aktív munkakorú ír él külföldön, azaz a lakosság több mint egyötöde vándorolt ki.

A kormány már eddig sem tétlenkedett, a külföldön élőkkel foglalkozó 470 szervezetet összesen 126 millió euróval támogatta az elmúlt 10 évben, ők összesen 30 országgal tartják a kapcsolatot.

Share.

About Author

Leave A Reply