Mandarinszüret az ablakból

0

Jani haverjáék 2011 őszén költöztek Albániába, nem kevés előkészítés és tervezés után. Családjával, hatéves kisfiával együtt költöztek ki ebbe a kissé még mindig titokzatos országba, hogy magyar vállalkozásoknak segítsenek megvetni a lábukat Albániában.

„Kiköltözésünk óta a második házban lakunk, először az előzőről írok néhány mondatban. A házból – ami Tirana mellett egy faluban található – a Dajti-hegy látszott. Ez különösen télen volt mindig érdekes, amikor egyrészt a Dajti havas volt, mi meg lenn a völgyben voltunk a 10-12 fokban, másrészt pedig igencsak furcsa időjárási viszonyokat produkál itt a tél. Olyan viharok vannak néha, mint Magyarországon nyáron. Felhőszakadás, jégeső, szivárvány, minden előfordul, mindez mondjuk januárban.

A fényképek minőségéért elnézést kérek (telefonnal készültek), de szándékosan semmiféle képszerkesztővel nem nyúltam hozzájuk, mert nem műképet akartam készíteni, tényleg ilyen színek voltak.

A mostani házunkba tavaly nyár elején költöztünk. Tulajdonképpen az előző háztól légvonalban kb. másfél km-re található, autóúton viszont 3-4 km, mert az Erzen folyó hídja kicsit odébb van.

Gyakorlatilag most ott lakunk, ahol az előző házból készült fényképeken látszanak a dombon a házak. Ebből a házból (a 2 hálószoba ablakából), illetve a fedett teraszról Petrele várára nyílik szép kilátás, ami egyrészt egy nagyon jó turista látványosság, másrészt meg magyar vonatkozása is van, mivel ebben a várban Hunyadi János is megfordult.

Külföldre költöznél? Válogass jobbnál jobb állásajánlatok közül a Határátkelőn!

A vár alatt és környékén rengeteg öreg, sok száz (némelyik 7-800) éves olajfa van, és mivel itt ebben a zónában mindenki ismer mindenkit, nyugodt szívvel mondhatom, hogy szinte az összes fa a különböző ismerőseim tulajdonában van. Így aztán valószínűleg már ettem olyan olajbogyót vagy olyan olívaolajat, amelyik olyan fáról való, amely terméséből Hunyadi János is fogyasztott :-).

A második képen jobb oldalon repül egy fecske, őt a testvéreivel együtt „mi neveltük fel”. Ugyanis a fedett teraszunk plafonjának tövében raktak a szülei fészket, úgyhogy végig néztük a kikelésüket és a kirepülésüket. A szülők tavaly is itt költöttek.

A nappali ablakunk, és a konyhaablakunk hátrafelé néz. Közvetlen a konyhaablak előtt van egy mandarinfa, úgyhogy azt látjuk. Az érési folyamatot összemontázsoltam egy képbe.

Büszkén jelenthetem ki, hogy ki sem kell mennem a házból, mert csak kinyitom a konyhaablakot, és onnan is tudom szedni a mandarint. 🙂 Tavaly télen igen bő termés volt, erről a fáról, meg a másik kettőről kb. 90 kg mandarint szüreteltünk összesen, úgyhogy november végétől február közepéig meg volt a mandarin szükségletünk oldva (szerencsére a három fa nem egyszerre érik). Ja, nyáron a fedett teraszról meg fügét tudok szedni, le se kell mennem a kertbe.”

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2014 augusztusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply