Mamma mia!

0

A mai poszt Olaszországba visz, és talán a címből is kitalálható, hogy az anyaságról lesz megint szó. Ami meglepő, hogy amennyire családközpontúak az olaszok, annyira elengedik a szülők kezét a gyermek születését követően. Éva beszámolója következik, aki egy Torino melletti kisvárosban hozta világra gyermekét. (Köszönöm neki a képeket!) A sorozat korábbi részeit itt olvashatjátok.

„Bár én programozott császárral szültem, de ezen kívül természetes szülésnél még az orvos sincs jelen, csak jól felkészített szülésznő (ha nincs baj).

Torino mellett lakom egy kis faluban (régen a Nagy városban), Torino mellett szültem. Torinóban van egy híres-neves, csak szülészetre specializált kórház, a hozzá tartozó szintén híres gyerekkórházzal.

Ha nagy a baj, vagy problémás a terhesség, akkor ez a kórház ajánlott. Sokakat megkérdeztem, tapasztalat, stb., de a legtöbben azért erre a kórházra azt mondták, kicsit olyan mint a „vágóhíd”, mivel annyian vannak, hogy szinte futószalagon megy a szülés. Úgyhogy én úgy döntöttem, hogy nem ezt választom.

A faluban van egy kedves szülész-nőgyógyász, aki ráadásul nem csak magánúton, de kórházban is dolgozik a szülészeten. Azért is választottam őt, mivel este 19 után, vagy hétvégén is fogadott, mivel itt az irodai munka általában 9-18-ig tart.

A vizsgalat díja a többihez képest nem volt sok (70 euró), és minden hónapban ekográfiát is csinált (egy főorvosnál a 250-et is elérheti ekográfia nélkül).

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

Ha nem a magánutat választja az ember, akkor vannak az un. consultoriók (rendelők), ahol általában szülésznők (ritkán orvosok) vizsgálnak ingyen, periodikusan.

Vissza az orvoshoz! Amikor megállapítja a terhességet, ad egy ún. terhességi naplót, amiben beutalószerű papírok vannak, például a vérvételről, Down-kór szűrésről, stb., hetekre lebontva. Ezek ingyenesen igénybe vehetők.

Mennyi az annyi?

Tudni kell, hogy Olaszországban az egészségügy a tb-n felül is fizetős, úgynevezett ticketet (hozzájárulást) kell fizetni, ami a vizsgálattól függ. Egy vérvétel tb-n keresztül elérheti akár a 100 eurót is.

Ritka esetben, pl. genetikai betegség esetén, vagy ha munkanélküli az ember, akkor a vizsgálatok mind, vagy részben ingyenesek. Ide tartozik a terhesség is, tehát az azzal összefüggő vizsgálatok ingyen vannak.

Már az elején tudtam, hogy programozott császár lesz egészségügyi problémák miatt. Így végül azt a kórházat választottam, ahol az orvos is dolgozott (amire azt mondják, hogy azét ajánlott, kicsit úgy, mint otthon), meg azért az se volt mindegy, hogy ingyenes, hatalmas parkolója van. Ez Torinóban sajnos elképzelhetetlen, minden kórháznál fizetős a parkoló – már ahol egyáltalán van.

Lehetett jelentkezni szülés-előkészítőre, én is így tettem a választott kórházban, ahol az egyik szülésznő tartotta az órákat. Itt mutatták be a szobákat és a szülőszobát is.

Mindegyik szoba 2-3 ágyas, fürdős volt (abban a szuper kórházban például nem így volt, bár annak meg van egy magánrészlege, ami olyan, mint egy hotel, igaz, 15 ezer euró egy császáros szülés).

Csak (teljesen) természetesen!

A természetes szülésről megoszlanak a vélemények. Itt a teljesen természetes szülést alkalmazzák (nem rajtam), tehát ha állva, akkor állva, ha guggolva, akkor guggolva, és a szülésznő hajol le a babáért.

Persze ez a gondolat azt is jelent, hogy a könyörögsz se adnak érzéstelenítést. Ha tudod, hogy epidurálással akarsz szülni, akkor csak a híres kórházba mehetsz, mert ott van csak rá mód (nem mindegyik kórház ad). Persze ott ágyban, párnák közt szülnek, mert nincs idejók futkosni utánad.

A terhesség vége fele kicsit magas volt a vérnyomásom, úgyhogy mindig ügyeletre kellett menni. Ilyenkor egy-két napra bent is tartottak. Ezt nem tudom, hogy esetleg annak köszönhetem, hogy ottani volt az orvosom.

A nagy nap és ami utána jön

Aztán elérkezett a nap. Kivártuk szépen az orvosomat. Azóta is furcsa, amikor találkozunk a faluban, mivel ő volt az, aki először látta a kislányomat.

Császármetszés után egyből hozzám tették a babát, majd kitolták apuka, meg a nagyik nagy örömére. Fél óra után már az ágyamnál volt.

Hozzáteszem Olaszországban nincs boríték, műtéti díj, stb. (már műtétnél is, ha a kórházba felvesznek, onnan az ellátás és a műtét ingyenes).

Mivel azért vigyázni kellett az öltésekre, ha kértem, elvitték éjszakára a gyereket. Persze kértem, mivel éjszakára nem maradhat bent senki családtag, csak esetleg ha nagyon muszáj, de nem lehet férfi. (Ha nem császárral szülsz, akkor kötelezően már az első éjszakát a babával töltöd.)

Másnaptól már én is non-stop a babával voltam. Reggelire sajnos, mint minden itteni kórházban, csak egy kis kétszersült van, meg lekvár. Ebédre meg vacsorára mindenhol első fogás (ami általában tészta, minestra, risotto), második körettel, meg desszert. A kísérő nálunk elég sokat bent lehetett, majdnem egész nap, bár ő ételt nem kap.

Egy császár után általában 4 nap után kiengednek. Én a hatodik napon mehettem haza, mert nem volt bent az orvosom.

Az első időszak

Sajnos utána még sokat láttam a kórházat, mert felszakadt egy öltés. De akár a kórházba, akár a magánrendelőbe mentem, soha nem kért pénzt az ápolásért.

Szülés után védőnő nincs, gyerekorvos nem jön. Szerintem ez nem túl jó, mivel senki sem ellenőrzi az otthoni körülményeket. Te viszed a gyereket időszakos ellenőrzésre, amire ha nem viszed el, akkor sincs semmi, nem ellenőrzik a dolgot, mert rengeteg páciens van, ráadásul mindenféle fertőző betegséggel ugyanabban a várószobában.

A gyerekorvos sem mindig jön ki (lázasan is vinni kell a gyereket), ráadásul a falunkban csak egy van, tehát választani sem tudunk.

Ami viszont nagyon tetszett, hogy a rendelőben van egy szoptatós központ, ahol van egy gyerekorvos is és szülésznők. Megmérheted a babát, tanácsokat adnak, a gyerekorvos megvizsgálja. Ezen kívül volt meg egy baba-mama tanfolyam is, ahol tapasztalatokat tudtunk cserélni.

Összességében mindent rendben találtam, sajnos Olaszország amennyire családbarát, annyira nem segít az anyukáknak szülés után (rövid gyes, hosszú munkaidők, rövid óvodai nyitva tartás, kevés vagy csak magánbölcsőde), de ez már egy másik történet.”

Szülés Dániában: esetleg kiugorhat az ablakon

Share.

About Author

Leave A Reply