Máltai titkok és tanácsok

0

Málta igazi adóparadicsom, hiszen mindössze 5 százaléknyi valódi adóterheléssel kell számolni, ráadásul mindezt egy uniós tagállamban. A Tucanoprod oldal most részletesen írt a lebonyolítás előnyeiről, hátrányairól, miközben legendákat oszlatott és sok hasznos tanáccsal is szolgált.

„A legfontosabb indok máltai cégalapításra az, hogy a máltai cégek valódi adóterhelése mindössze 5% adó és semmi más, ha a tulajdonosok nem Máltán laknak és ha a tevékenység 90 százalékban nem Máltán folyik.

Természetesen Málta tökéletes helyszín kereskedelemre, online szerencsejátékra, luxusjachtok és magánrepülőgépek bejegyzésére, de a legtöbben az öt százalékos máltai osztalékadó miatt akarnak Máltán céget alapítani. Nemcsak magyarok, hanem mindenhonnan érkeznek a cégalapítók. (…)

Örülnek-e a máltaiak?

Nem hangosan. Illetve milliomosoknak nagyon örülnek, kevés pénzű, pláne okoskodó kelet-európaiaknak kevésbé. A máltaiak nagyon kedves emberek, de szeretik védeni a hátukat és nem fognak soha, semmit sem kockáztatni egy ügyfélért sem. Ráadásul még gazdagok is, így igen nehéz imponálni nekik, hacsak valakinek nincs erdője, mert olyan Máltán senkinek sincs.

Az Európai Unióból érkezők természetesen mindenféle megkülönböztetés nélkül, zökkenőmentesen alapíthatnak céget. A Brit Nemzetközösség polgárai is nagyon szeretik Máltát, főleg a dél-afrikaiak és az ausztrálok, ők is gyakran alapítanak céget vagy vesznek állampolgárságot.

Unión kívüli kelet-európaiak gyakran panaszkodnak a véget nem érő átvilágítási folyamatra (due diligence), de egyetlen máltai cégszolgáltató (company service provider) sem fog elfogadni ismeretlen ügyfelet, még akkor sem, ha a mi mértékeinkkel nézve nagyon sok pénzről is lenne szó.

Málta nagyon kicsi ország, ahol a cégalapítási iparágban mindenki ismer mindenkit. Én is ismerek szinte mindenkit, pedig nem is vagyok máltai, sőt itt sem vagyok mindig, mégis jönnek a hírek. Ezért Máltán lehet, de nem érdemes kavarni, mert nagyon gyorsan összeérnek a szálak. (…)

Málta nem offshore, sőt olyan már igazán nincs is, pláne Máltán. Málta az Európai Unió tagállama, pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak a máltai cégekre is, mint bármely más tagállamban működőkre.

Szerencsére a máltai adórendszer történelmi adottságok miatt sokkal „vállalkozásbarátabb” környezetet teremt, mint a magas adózású EU tagországok. Amíg valaki betartja a törvényeket, addig vidáman élhet a szabad kereskedő nemzet kivívta kedvező adózási jogokkal.

Mennyibe kerül a máltai cégalapítás?

A cégalapítás jelenlegi versenyképes alapára Máltán 1500 és 5000 euró között van, jelentős mennyiségű egyéni kívánság esetén tendál a költség közelebb a nagyobb összeghez.

Nagyon oda kell figyelni a megfelelő szolgáltató kiválasztására, különben lesznek kínos meglepetések. Például egy (nemrég) megtörtént esetben a company service provider mindössze 1100 eurót kért a máltai cég megalapításáért, viszont az elfelejtették megemlíteni, hogy a negyedéves Áfa-bevallás esetenként 900 euróba kerül, ami jobb helyeken viszont ingyen van. De van szolgáltató, aki 250 euróért ajánl máltai céget, ami mondjuk úgy, hogy valószínűleg nem teljesen fedi a költségeket. (…)

A máltai cégnek szüksége lesz a titkáron és igazgatón kívül bejegyzett címre is, ennek ára általában évi 600 eurótól felfelé. Aztán lehet névleges részvényest (fiduciary vagy kevésbé szépen fogalmazva nominee shareholder) is bérelni. Ezek általában személyenként 1000 euró/év körüli áron leledzenek, de ahogy bonyolódik a helyzet, úgy mennek fel az árak. (…)

Vannak megújítási költségek is, ez összesen akár évi 3000-re is felmehet, és gyakran előre ki kell fizetni az éves megújítás díját, hogy ne kelljen a tulaj után futkosni.

Ebből is látszik, hogy máltai céget nem kifejezetten olcsó dolog alapítani és fenntartani, de azért egy hasonló minőségű svájci cég körülbelül kétszer annyiba kerül, mint egy máltai cég alapítása és a fenntartása is.”

Máltai Cégalapítás Gyakorlati Útmutató Óriásposzt

 

(Fotó: tucanoprod.com)

Share.

About Author

Leave A Reply