Málta rád vár!

0

A Komár Laci-utánzat undok magyar munkaügyi központostól hosszú út vezet a mindenben segítségedre lévő máltai megfelelőjéig. A kettő közül az egyik rendszer kézen fog, segít, ahol tud – avagy állami segítségnyújtás az álláskeresésben Magyarországon és Máltán.

„A máltai munkakereséssel kapcsolatban szeretném tapasztalataimat megosztani azokkal, akik ide szándékoznak jönni rövidebb-hosszabb időre. Hálás vagyok családomnak, hogy támogatták kalandozásaimat szerte Európában. Két hónap Amszterdamban, két hónap Csehországban, öt év Írországban és most Máltát boldogítom.

Mielőtt belevágnék a részletekbe, mindenekelőtt pár sor arról, mennyibe is kerül itt az élet.

Lakás és étkezés

A lakásunkról annyit, hogy újépítésű, egy percre van a buszmegálló 6 vonal közlekedik itt. Az öböltől 20m-re lakom, és az első hónapban 281 eurót fizettem vízzel, villannyal, lakbérrel együtt a teljesen felszerelt, egy hálószobás picike lakásomért, amikor még egyedül voltam itt.

Ami az élelmiszert illeti, elárulom Írország is olcsóbb, mint Magyarország, de ha Máltán a helyiek által látogatott boltokat keresem fel, olcsón feltöltöm a hűtőt. Zöldségesnél drága-minőségi és olcsó-helyi termékek közül választhatok. A helyi termék olyan, mintha a kertben szedtem volna.

Tömegközlekedés

Busz, busz és busz. Más nincs. Esetleg taxi vagy komp, de az már képmutatás. Tudom, nem lehet összehasonlítani a magyarországi viszonyokkal, és biztos ez sem tökéletes… csak elmesélem.

Máltai rezidens 30 napos buszbérletet kb. 7500 Ft-ért, 7 napra kb. 1900 Ft-ért, 1 napra kb. 435 Ft-ért, / gyermek-nyugdíjast kb. 145 Ft-ért válthat.

Ezért az összegért annyit buszozik, amennyit csak bír. Városon kívül-belül, bármennyi megállót. Az összes buszt lecserélték két éve. A következő megállóról folyamatosan tájékoztat a hangszóró és a kiírás. Hogyan csinálják hogy megéri??? Nem tudom…

Nem pontos, viszonylag sűrűn jár, kirázza a lelkem, de a légkondi működik nagyrészt. Ha nem intesz, nem áll meg. Ha tele van, akkor sem, mondjuk minek is állna meg.

A szemétszállítás ingyenes, a hét bármely napján reggel csak kiteszem a ház elé a kukászacskót és elszállítják.

Egészségügy

A háziorvos 7 euró, de van ingyenes is valahol Mostában. Fizettem már 50-et Írországban, ez barátságosabb azért.

Angol nyelv

Második hivatalos nyelvként mégsem beszélik olyan sokan és olyan jól, mint gondoltam. Maradjunk annyiban, hogy az alapfokot kitűnően beszélik. De ne próbálkozzunk a tegnap esti CSI-ból tanult új szófordulattal.

Ujjlenyomatot is vettek

És akkor most az álláskeresésről, illetve arról, miként segít ebben az állam. Minden itt tapasztalt dolgot kétszer éltem át, magam és kedvesem ügyeinél is jelen voltam.

A regisztráció a fővárosban, Vallettában kezdődik az ETC központjában. 10 perc várakozás az előtérben és bő húsz perces regisztráció után kezembe nyomtak egy mágnescsíkos, fényképes igazolványt, és ujjlenyomatot is vettek digitálisan.

Erre azért volt szükség, hogy a kártyával és az ujjlenyomattal hetente tudjam magam regisztrálni a körzeti Jobcenter-ben egy mindig változó szűk 30 perces idősávban. Ez egy szolgáltatás, és aktívnak kell lenni az álláskeresésben, ezért elmulasztani természetesen lehet, állásinterjún voltál például, de hozz igazolást róla.

Havonta egyszer kb. 30-40 perces álláskeresési tanácsadást nyújtanak személyesen. Addig is a Máltán meghirdetett állások nagy részét az állami oldalon keresztül hirdetik, amiről naponta emailben értesítenek.

Mindkettőnk esetében levélben is ajánlottak munkalehetőséget, amire értelemszerűen kötelező jelentkezni, és 2-3 hét múlva kötelezően jelenteni kell a levél alsó részét kitöltve, hogy sikerült a jelentkezés.

A személyes tanácsadáson ellátnak tényleg hasznos információkkal, website címekkel, személyes álláskeresési tervvel és kérik, hogy az email-es jelentkezésekről küldjünk másolatot a tanácsadónak.

A jelentkezésekre vagy reagálnak a hirdetők vagy nem. Ebben semmi különös nincs, mindenhol így megy.

Fogják az ember kezét

Barátnőm a jelentkezés másnapján már hívták is telefonon, az angol nyelvtudását még nem találták kielégítőnek, és ahelyett, hogy bosszankodva elbúcsúzott volna a hölgy, kérte, ha picit biztosabb a tudása, akkor keressük bátran.

Voltam otthon én is álláskereső, az XY megyeszékhelyen lévő munkaügyi központ kiskirályát, a mindenkit megalázó, lenéző Komár Laci-utánzatot innen üdvözlöm. Semmit soha nem segítettek.

Ellenben itt fogják az ember kezét, amíg állást talál. Már voltam egy napos álláskeresési tréningen is. Ingyenes busz vitt oda! A legmesszebbmenőkig taglalta a tréner, hogyan írjunk CV-t, mire hogyan válaszoljunk, hogyan öltözzünk, ésatöbbi. Tapasztalatból mondja, ő maga is fejvadászcéget vezet.

AZ ETC-nél angolt és máltait is tanulhatsz ingyen, természetesen itt is sorra kell kerülni, nem minden héten indulnak tanfolyamok, de hiányszakmákat is ingyen képeznek.

Magyarországon volt olyan tanfolyama a munkaügyi központnak amire csak állással rendelkezők jelentkezhettek. Nem ellentmondás? A munkanélküli nem tanulhat?

Ne várj, járj utána!

Ennyit az állami szerepvállalásról. Természetesen ott az internet, és ott a Yellowpages is. Teszem azt istenáldotta bútorasztalos vagy. Felütöd a Yellowpages-t, megkeresed a bútorgyárakat, és elküldöd az önéletrajzodat a megfelelő kísérőlevéllel a lehető legtöbb helyre, és…

Nem, nem vársz. Elmész személyesen is, telefonálhatsz is 2-3 hét múlva, kedvesen érdeklődve megkapták-e a jelentkezésedet. Amennyiben felszolgáló vagy eladó szeretnél lenni, a kisebb nagyobb helyek is kiírják az ajtóra, ha van felvétel.

Ha nincs, akkor is jelentkezhetsz. Ez nem Magyarország! Ez így működik. Csak bátran! Ettől nem kell megijedni, ezt várják el, hogy így jelentkezz.

De gyorsan! A szezon már a nyakunkon, a diákok még az iskolában, a máltaiak akik eddig még nem dolgoztak, azok a családi bizniszben fognak. Szóval Málta Rád vár!”

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg.)

Share.

About Author

Leave A Reply