Málta vagy Németország?

0

Dorina immár hét éve él külföldön, gyakorlatilag ingázva Németország és Málta között. Mindkét helynek vannak előnyei és hátrányai, ezeket próbálta meg összeszedni, feltéve a kérdést: hol lenne érdemesebb hosszú távon élni.

„Magyarországon születtem és életem 17 éves koromig. Idén már a hetedik éve, hogy külföldön élek illetve dolgozom. Egy-másfél éves periódusokban ingázom Málta és Németország között.

Szeretek új embereket megismerni, új munkakörökben kipróbálni magam, új tapasztalatokat elsajátítani, idegen nyelven beszélni és tanulni. Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy Magyarországra visszatelepedjek.

Miután leérettségiztem, azonnal külföldre költöztem. Jelenleg hitelügyintézőként dolgozom egy online bankban a szigeten. Az elmúlt 7 évben megfordultam már egy pár munkahelyen mindkét országban, illetve a németeknél laktam több helyen is: kisvárosban, faluban, nagyvárosban, északon, keleten, délnyugaton…

Ha Németországban tartózkodom, hiányzik Málta egy bizonyos része, ha pedig Máltán vagyok, vannak dolgok, amiket Németországból hiányolok. Teljesen más világ a kettő.

Sokat gondolkodtam ezen a napokban… nemrég a holland főnökasszonyommal beszélgettünk erről a témáról elég hosszan. Úgy döntöttem, szeretném most pár pontban összehasonlítani a mediterrán szigetet Európa legnagyobb gazdasági hatalmával. Megpróbálok racionális tényeket közölni, és kevésbé személyes elfogultság alapján megírni a cikket.

Németország

Vegyük először Németországot górcső alá!

Tisztaság

Tisztaság az utcákon, köztereken. Rendezett parkok, gyönyörű az építészet, sok zöld terület, hegyek, tavak, erdők, többnyire friss levegő.

Munkalehetőség

Rengeteg munka- és tanulási lehetőség, még akár a kisebb településeken is. Ez a kulturális programokra is hasonlóan igaz.

Korrektség és törvények

Szigorú törvények, szilárd rendszer, ami magával hozza az alapvető korrektséget is a munkaadó és az alkalmazott között.

Élelmiszerárak

Átlagosan olcsóbb élelmiszer, mint Máltán.

Szabadság

Az évente felhasználható szabadság és betegszabadság jóval több, mint a szigeten.

Ügyintézés

Gördülékeny ügyintézések. Legyen szó akár lakcímbejelentésről, bankszámlanyitásról, stb…

Beilleszkedés

Az állam segítőkész az integrálódásban. Ha látják rajtad, hogy nem élősködni jössz, hanem dolgozni vagy tanulni szeretnél, számíthatsz a támogatásra.

Ingatlanhelyzet

A költözés/lakásbérlés jóval nehezebb, mint Máltán. A lakások üresek, neked kell berendezned, a legtöbb helyen még konyha sincs.

Közlekedés

Tömegközlekedés hiánya a kisebb városokban és falvakban. Ha ilyen helyen akarsz élni, akkor autó nélkül ne is próbálkozz.

Málta

Mi a helyzet a máltaiaknál?

Környezet

Az utcákon rengeteg a szemét. Egyébként apró, sűrűn lakott, beépített ország. Hegyek, erdők, bármiféle zöld terület nem igazán van.

Munkalehetőségek

Munkát nagyon egyszerűen talál az ember akár képzettség nélkül is, szinte minden sarkon. Más kérdés, hogy mennyi pénzért, és hogy hajlandóak-e tisztességesen bejelenteni.

Csótányok

Bizony. Méretes példányok, és még repülni is tudnak. Teljesen mindegy, hogy tiszta-e a lakásod. Ha szerencséd van, nem találkozol velük bent, de ha nem, vagy ki sem tudod őket irtani, vagy pedig elvétve látsz egyet-kettőt ha betéved.

Én a szerencsés kategóriába tartozom, talán kétszer láttam egy-egy eltévedő egyedet a lakásban, amiket ki kellett tessékelni. Viszont sok embertől hallottam már durva csótányos történeteket.

Lakáshelyzet

Szigeteletlen apartmanok. Ennek bizony megvan a hátránya télen és nyáron is. A lakásbérlés egyre pofátlanabbul drága, a béremelkedéssel egyáltalán nem arányos. Legalább az összes apartman bútorozott, így a költözés sokkal egyszerűbb.

Ügyintézés

Nevetséges bürokrácia. Az ügyintézőknek a hivatalokban fogalma sincs arról, hogy mit csinálnak. Az elhúzódó hosszú és hiábavaló várakozásokról inkább ne is beszéljünk.

Közlekedés

Őrült közlekedés. Szűk utcák, kevés parkolóhely, túl sok autó. Torlódások egymás után.

A tömegközlekedés is vicces (mondjuk ha a munkahelyedre kell időben beérni, akkor már kevésbé tűnik annak), bár viszonylag olcsó, és az, hogy nehéz eljutni A-ból B-be, az nem a tömegközlekedés hibája, hanem az alapból túlzsúfolt utaké. Motorral/biciklivel próbálkozni? Veszélyes.

Mi visz vissza Máltára?

Ezt olvasva elég egyértelmű, hogy melyik helyet preferálom inkább, ha hosszú távon akarok gondolkodni. De akkor mi az, ami mégis időnként visszavisz a kis szigetre?

Még mindig utálom, hogy nem lehet inni a csapból, és bármilyen ásványvizet veszek, mind pocsolyaízű. Utálom, hogy ha a szupermarketbe megyek, mindig meg kell néznem, hogy le van-e járva az áru mielőtt megveszem.

DE! 365 napból 300-at süt a nap. Gondolom, ezt nem kell túlragozni… ezáltal az időjárás sokkal kiszámíthatóbb, mint Németországban. A tengerpart soha sincs messze tőled, strandolni tudsz ingyen szinte akárhol nyáron. És itt bizony egészen hosszú a nyár.

Rengeteg a szórakozási lehetőség: bárok, kaszinók, stb, minden sarkon. Nyáron sok fesztivál, és rengeteg a turista, ami néha kicsit zavaró, de számomra mindenképpen pozitív hogy, ennyiféle emberrel találkozhatom.

A közbiztonság is sokkal jobb, mint a németeknél. Éjszaka egy nagyobb német városban biztos nem mászkálnék egyedül, de itt akármikor, félelem nélkül.

Ami viszont a legfontosabb: nem tudom, hogy ez egyedi eset vagy sem, de én személy szerint sokkal könnyebben tudtam barátságokat kialakítani itt, mint Németországban, akár magyarokkal, akár külföldiekkel.

Amiről semmiképpen nem szeretnék nyilatkozni, az az, hogy milyenek a németek és a máltaiak. Sosem szerettem állampolgárság alapján általánosítani. Az, hogy valaki hogyan viselkedik, vagy hogyan kezel Téged, elsősorban nem a nemzetisége fogja eldönteni.

Sokkal mérvadóbb lesz az, hogy Te hogyan állsz hozzá, milyen kapcsolatban vagy vele (kollegád/főnököd/ismerősöd ismerőse, stb..), illetve hogy milyen családban nevelkedett az illető.

Nem mondom, hogy nincs azért valamiféle viselkedési sajátossága mind a két nemzetnek, de amint fent említettem, igyekeztem ezt a posztot általános tényekre és nem személyes tapasztalatokra építeni, szóval ezt a véleményt inkább megtartom magamnak.”

Share.

About Author

Leave A Reply