Malajzia sötétebb oldala

0

Múlt héten jelent meg a blogon Krónikás posztja, melyben arról írt, mi az a tíz dolog, ami miatt szívesen letelepedne Malajziában. Erre érkezett válaszul Zsolt írása, aki idén év elején költözött haza másfél év után Malajziából. Amellett, hogy egy csomó szuper fotót küldött, végigvette és kiegészítette Krónikás pontjait. (A Tíz dolog-sorozat korábbi részeit itt olvashatod.)

„A poszt elolvasása után éreztem, hogy ehhez kapcsolatban nekem is lenne egy pár hozzászólásom. Hiszen a cikk szerzője saját bevallása szerint se volt kint Malajziában az esős évszak alatt, illetve a terület (Penang), amit megjelölt egy turistaparadicsom és egyáltalán nem lehet az ott tapasztaltakat általánosítani az országra.

Én magam 2016 júniusa és idén február között voltam kint Malajziában, Johor tartományban. Dolgozni voltam kint egy Petronas-építkezésen, és az én tapasztalataim merőben mások.

Azt hiszem az a legegyszerűbb, ha az eredeti cikk számozásával jelölőm a saját tapasztalataimat.

#1 Lakhatás

Helyszín kérdése, hogy mennyibe kerül a lakhatás. Kuala Lumpur már európai szemmel is drága, a turistakörnyékeken (mint Penang) a havi 100 eFt körüli ár reális (plusz rezsi). Vidéki területeken ennek töredékéért is lehet egy nem új építésű házat bérelni.

Azon a környéken, ahol én voltam/dolgoztam, a bérleti árak még a Kuala Lumpur-i árszintet is felülmúlták, ugyanis az építkezés miatt érkezett sok ezer fő ennyire felnyomta az árakat. (Az egyszerű külföldi ázsiai munkások kibérelt bolti helyiségekben voltak összezsúfolva, emeletes ágyakon és olyan 2 nm/fő sűrűségben…)

Malajziában szinte csak tömbházak vagy condominiumok épülnek, nagy állami támogatással, az egyéni építkezés nem elterjedt vagy csak a felső tízezer kiváltsága. Azonban még ezek a tömbházak is drágák az egyszerű közembereknek.

Ezért hitellel vesznek házat, ami aztán hatalmas teher egy átlagos családnak (pedig a hitel is államilag támogatott). Vagy nem is vesznek házat… aki követi a maláj híreket, az tisztában van vele, hogy rengeteg az eladatlan üres lakás, mert állami támogatással/nyomásra a cégek nyakra-főre húzzák fel az újabbnál újabb lakóparkokat, amik azt üresen, eladatlanul állnak. De ezzel már jócskán elkanyarodtam az eredeti témától…

#2 Csodálatos kirándulási lehetőségek

Ezzel egyetértek. Valóban vannak nagyszerű helyek. De az ember legyen felkészülve a 25-30 fokos melegre és a 90% fölötti páratartalomra (vagy ha nem, ez akkor a szakadó esőre).

Hotel medencéje Desaruban, gyönyörű. A tenger 50 méterrel arrébb, de nem volt ajánlott úszni benne, mert néha az áramlat az olajfúrók felől olajas vizet hozott.

Az említett tengerpart… itt éppen fürödhető.

Hosszabb túra a szabadban semmiképpen nem ajánlott, de ha már kimegy az ember, legyen biztos benne, hogy van nála elég ivóvíz, és lehetőleg vagy reggel vagy délután menjen. Malajziában, lévén hogy közel van az egyenlítőhöz, szinte állandó érvényű az, hogy reggel 7-től van világos és este 7-től sötét.

A Malajzia körüli kis szigetek szinte mind vámmentes terület (olcsó alkohol és cigaretta). Illetve itt már a tenger is gyönyörű szép, nem kevés búvárparadicsom található ezeken a szigeteken (lásd pl.: Tioman, Langkawi, Tinggi, stb…)

A malajziai Legoland

#3 Vallásszabadság

Valóban vallásszabadság van, de ettől függetlenül muszlim ország. Ezért nem árt tisztában lenni az alapdolgokkal. Például a Ramadán ideje alatt nem illik a nyílt utcán enni, de még csak inni se. Érdemes egy kínai vagy indiai étterembe betérni, hogy ne legyen az ember szem előtt.

Illetve ami szerintem nagyon nyitottá teszi a maláj embereket a többi vallás irányába, az az, hogy még egy ünnep, amit ünnepelni lehet és nem kell jönni dolgozni.

A világon Malajziában van majdnem a legtöbb állami ünnep (plusz tartományi ünnepek, illetve a Szultán is dönthet úgy, hogy holnap munkaszüneti nap van, mert valami jeles esemény történt).

Majmok kutatnak a szemétben élelem után

2016-ban és 2017-ben is kint karácsonyoztam, mert hatalmas elmaradásban voltunk az ütemtervhez képest, csak 25-én és 26-án tudtam a lakásomban maradni a feleségemmel, de a muszlim maláj mérnök kollégám minden további nélkül elment 1,5-2 hét szabadságra „karácsonyozni”.

Általában a malájokat nem tudod rávenni, hogy dolgozzanak ünnepnap vagy hiába kellene jönni dolgozni, egyszerűen nem jön be. Ha mégis dolgoznak az ünnepnap (a 300%-os túlórapénz miatt) akkor biztos lehetsz benne, hogy az ünnep után nem jön 1-2 napot. (Mert akkor csak normál napi fizetést bukja.)

#4 Közlekedés

Nincs tömegközlekedés Malajziában!!! Pár turistahelyen van rövid távon üzemeltetett buszjárat, illetve Kuala Lumpurban van magasvasút, de ennyi! Johor tartományban is csak annyi van, hogy átjuss Szingapúrba, amúgy semmi.

Mindenki autóval (a szegényebbek robogókkal) járnak. A maláj közlekedési kultúra önmagában megérdemelne egy 10 oldalas cikket. Ha Malajziában vagy és el akarsz jutni A-ból B-be, akkor a taxi a megoldás. Na nem úgy, hogy leintek találomra egy taxit az utcán!

Nagyon jól működik az Uber kint, illetve van egy direkt Dél-Kelet-Ázsiára specializált alkalmazás, a Grab! Működik Thaiföldön és Szingapúrban is, előre látod, mennyit kell fizetni, ez a legjobb és legelterjedtebb alkalmazás.

#5 Az emberek

Ez a téma szintén megérdemelne egy hosszú posztot. Ami nagyon fontos és jó, ha tudod, a maláj emberek mindig mosolyognak. Akkor is, ha nagyon mérgesek rád és éppen válogatott szitkokat szórnak rád magukban. Szóval csak azért, mert valaki mosolyog, ne higgyünk annak a mosolynak.

#6 Ételek

Számomra az egyik legnagyobb trauma az étel volt. Természetesen ha turistahelyen vagy nagyvárosban vagy, az megint más. Igen, lehet jókat és finomakat enni, de azért nagy általánosságban jellemző a kifogásolható higiénia, a nagyon csípős, ehetetlen ételek, valamint ne felejtsük el, hogy ha valaki csak pár hetet van kint, akkor élvezi a különlegességeket, de más az, ha hónapokig, évekig kell ezt enned…

Kínai jellegű leves, európaiaknak kifejezetten nem ajánlják

A munkahelyemen üzemelt kantin, amit kifejezetten az európai kollégákra tekintettel alakítottak ki, ennek ellenére az volt a mondásunk, hogy legalább próbáljunk meg annyit enni, hogy vacsoráig túléljük (vacsorát már otthon ettünk, amit magunknak főztünk).

Illetve menekülőhely volt még a McDonalds és a Burger King. A KFC felejtős, a név ugyanaz, mint itthon, de a minőség messze alatta marad (többen is többször rosszul lettek, mire rájöttünk, hogy hol a baj).

Homár, egy helyi kínai étteremben. Johor tartomány nagyon híres a finom a rákjairól, de csak nagyon szűk réteg engedheti meg magának. Szingapúrból járnak rendszeresen, mert az ottani árszinthez képest olcsó.

#7 Éghajlat

Már kifejtettem a korábbi pontokban.

#8 Nyugalom

Szintén kifejtettem már korábban a vallásszabadság résznél. De én azt mondanám, hogy nem a nyugodtság a lényeg, hanem, hogy ne kelljen dolgozni.

#9 Multikulti és tolerancia

Szintén említettem már korábbi pontokban, de erről is könnyedén össze lehetne hozni egy több oldalas cikket.

#10 Egészségügy

A kommentek között már mások is említik, hogy ezek a tapasztalatok nem biztos, hogy elegendőek egy korrekt megítéléshez. Hála az égnek, kinn tartózkodásom ideje alatt összesen olyan 2-3 alkalommal fáztam csak meg, a túl sokat használt klíma miatt.

De volt olyan európai kollégám, aki bélférget kapott a dobozos üdítő miatt, egy másik lábát pedig egy parazita támadta meg, mert mezítláb mászkált a homokban a strandon (6-8 cm-es férgek voltak a lábfején).

Johor Bahru-i állatkert, itt szegény krokodil mutatja be, hogy mennyire szemetelnek az országban (sajnos nagyon)

Malajziában elfogadható egészségügyi ellátást csak magánkórházakban remélhet az ember, még a helyieknek sincs jó véleménye a közkórházakról. Magánkórházi praxis mindenhol van, európai szemmel meg is lehet fizetni. De ha valami komolyabb baj van, mint egy influenza, akkor irány Szingapúr! Ott európai színvonal feletti a kórházi ellátás.

Az a terület, ahol mi dolgoztunk, ráadásul Dengi-lázas terület is volt, bár hála égnek nem mutatták ki senkinél…. még…

Nagyából ennyit szerettem volna hozzátenni az íráshoz. Természetesen közel 2 év tapasztalatát nehéz pár sorban kifejteni, de igyekeztem a legtöbbet kihozni magamból. Ha esetleg merül fel még kérdés Malajziával kapcsolatban, akkor állok szíves rendelkezésre.”

Tíz ok, amiért letelepednék Malajziában

Share.

About Author

Leave A Reply