Magyarországon is jól lehet járni a határátkeléssel

1

Legalábbis az építőiparban mindenképpen, hiszen a Magyarországon maradt szakmunkások bérét is magukkal húznák a külföldről hazatelepülők, illetve a szakemberhiány.

Jelenleg nettó 140-180 ezer forint az átlagfizetés (legalábbis hivatalosan, de ebbe ne menjünk most bele…) az építőiparban, a Népszabadság körképe szerint viszont a vállalkozók arra számítanak, ez az összeg akár meg is duplázódhat, ha a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt egyre több ingatlanra lesz szükség.

Az egyik megkérdezett cégtulajdonos, például úgy vélte, az emelkedő megrendelésszámot a jelenlegi szakmunkásgárdával már nem tudják majd kielégíteni. Horváth Gábor, a bajai G és G Komplett Kft. vezetője azt mondta, az ő kapacitása (15 alkalmazottat és tucatnyi alvállalkozót foglalkoztat) másfél évre le van kötve.

Horváth Gábor úgy véli, hogy már egy 5-10 százalékos megrendelésnövekedés is azt eredményezné, hogy a kivitelező vállalkozások kénytelenek lennének hazacsábítani az elmúlt években külföldre szegődött, nívós teljesítményre képes szakmunkásaik egy részét.

Nemrégiben mi is írtunk olyanokról, akik már visszatértek Magyarországra, részleteket itt olvashattok!

Babos Attila, a pécsi BGW Kft. vezetője 37 alkalmazottal és mintegy száz alvállalkozóval dolgozik. Ő arra figyelmeztetett: aki vissza akarja szerződtetni korábbi munkatársait, annak meg is kell őket fizetni.

Jelenleg a Dél-Dunántúlon az építőipari szakmunkások havonta 140-180 ezer forint nettót kapnak. Aki kiment külföldre, az – átszámítva – 450-500 ezret kap kézhez. Ahhoz, hogy ők visszatérjenek, legalább 300 ezret kellene ígérni nekik. Azért nem többet, mert a különélésre a tapasztalatok szerint általában elmegy 150 ezer forintnak megfelelő összeg.

Szabó Zoltán, a SZépítésZ Eger Kft. tulajdonosa is arra számít, hogy ha a csok fellendíti az építőipart, akkor a havi 300 ezer nettó elég lenne a külföldön dolgozó szakmunkások visszaszerződtetéséhez. S az itthon maradott szakmunkások bérét is magával húzná a hazatelepülők által kialkudott fizetés.

Mindez persze alighanem megdrágítja majd az építkezéseket is, felhúzza az árakat – érdekes időszak következhet mindenesetre.

(Fotó: pixabay.com/skeeze)

Durva pénzeket keresnek a magyar kőművesek Londonban

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Magyarorszagon iszonyat gond hogy nincs megallapitott minimal ár es Joska -Pista is vallalhat épitést.Dolgoztam anno 15 eve ,konyvelo,lakatos,pincer,taxis,ujsagiro,orvos meg fene tudja milyen koklernak aki kivaltotta de fingja nem volt hozza.Hollandiaba 9 eve jottem es itt bizony meg van szabva a fovallalkozo nem nyulhatja le a melosok penzet,torvenyileg mit kell fizetnie es idopont is tisztazva van.Alvallalkozo nem tudja lepasszolni a munkat mivel nincs alkalmazottja.Egyszeruen nem erne meg hiszen a berek es minden bankszamlan mozoghatnak.Nem tud csalni.Most egy honapja nem hosszabitott a ceg es bejelentkeztem munkanelkulire.63 eves vagyok itt 67 eves korig kell dolgozni.Tudnek dolgozni, de most pàr honapot lazitok mert 6 evig minden szombaton dolgoztam es tobb a segelyem mint amit kinalnak a magas tulorapotlek miatt .Igaz 5 folyamatos munka utan 3 évig jár munkanelkuli segely egyedulallo szemelynek,házaspar esetén lecsokken 1,5 evre.Visszaterve a sumak vallalkozo csak beékelödik a munkás es a munka kozzé es ugy él mintha Andy Wajna lenne.Annak is annyi szerepe van hogy dörzsölt es el tudja adni magat hasznos emberkent.

Leave A Reply