„Magyarország zöld, minden más ország vörös”

0

Gyakorlatilag lezárja a határokat Magyarország szeptember elsejétől, magyar állampolgárok komoly nehézségek árán, külföldiek pedig gyakorlatilag szinte sehogy sem léphetnek be az ország területére. Mi lesz az ingázókkal és a hazalátogatásra készülő határátkelőkkel?

„Két színkód van, Magyarország zöld, minden más ország vörös” – ez a nem túl bonyolult mondat foglalja talán össze legjobban a magyar kormány hozzáállását a járványhoz, illetve a jelenlegi helyzethez.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek késő délután jelentette be, hogy szeptember elsejei hatállyal a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett léphetnek Magyarország területére.

Ami a külföldről hazatérő magyarokat illeti, nekik 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk – tette hozzá Gulyás Gergely.

Lesznek kivételek, a katonai konvojok viszonylag kevés embert érintenek, de például a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások ide számítanak (ja, és a diplomáciai és hivatalos utak is).

Mi lesz az ingázókkal?

Ami minket jobban érdekelhet az a „korlátozott sávban történő határátlépés”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki mondjuk az osztrák határ mellett lakik és Ausztriába jár dolgozni, az ezt (legalábbis a mi nem szakértő értelmezésünk szerint) megteheti. (Azért érdemes részletesen tájékozódni, hiszen mi is csak próbáljuk értelmezni az elhangzottakat.)

Az mindenesetre problémás, ha valaki kicsit messzebb lakik a határtól és úgy járna át, ez alighanem nehézségekbe fog ütközni.

„Az ország még így is jobban áll”

Mindenesetre Gulyás Gergely szerint Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. „Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma, de az ország még így is jobban áll” – tette hozzá a miniszter.

A kormány augusztus 1-től nem vállalja át a koronavírus-teszt költségeit, ezen most sem változtattak.

Ez egy dolog, az már viszont érdekesebb, hogy a külföldről hazatérő magyarok (mint fentebb volt róla szó) 14 napig kénytelenek karanténba vonulni, ráadásul az ezt kiváltó két negatív tesztnek mindenképpen magyarnak kell lennie.

Itt azért álljunk meg egy pillanatra, mert vagy mi vagyunk teljes félreértésben (nem kizárt) vagy egy elég furcsa helyzet állt elő. A fentiek ugyanis azt jelentik, ha jól értjük, hogy voltaképpen minden hazatérő magyarnak kötelező a karantén, amit „ki lehet váltani” két negatív magyar (!) teszttel.

Tehát ha valaki Ausztriából, Németországból, az Egyesült Királyságból, vagy bárhonnan érkezik látogatóba mondjuk Magyarországra, mondjuk vonattal vagy autóval, akkor a határon megállítják és karanténra kötelezik.

Hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban?

De hogyan jut el oda? Mondjuk ha valaki Ausztria felől vonattal érkezik a határra, akkor felszólítják, hogy majd ha hazaért, menjen karanténba? És addig mi lesz?

Az egyszerűség kedvéért lakjon Budapesten az érkező. Ekkor is a helyzet az, hogy végigvonatozik valamelyik pályaudvarig (mondjuk legyen a Déli), ott metróra száll, majd esetleg buszra, ha nagyon éhes, akkor még beugrik egyet vacsorázni (akár két hétig úgyis karanténban lesz), talán még egy buszra is felszáll… mennyi embert fertőz így meg potenciálisan?

Majd miután hazaért, önkéntesen karanténba helyezi magát, felhívja a mentőket, hogy ha lehet, minél hamarabb fáradjanak már ki hozzá és teszteljék le, hiszen nyilvánvalóan felelős polgárként nem fog eltömegközlekedni valamelyik kórházba egy tesztért (majd onnan haza).

És ez még mindig csak egy teszt, ami ha negatív, akkor jöhet a második. Ez egyrészt meglehetősen sok utazással és potenciális fertőzéssel jár, másrészt alsó hangon is eltarthat akár 4-5 napig is.

Ugyan a Miniszterelnökséget vezető miniszter némi optimizmussal két napra tette a teszteléseket, azért ezzel kapcsolatban némi halvány szkepszis van bennünk.

(Gulyás Gergely konkrétan azt mondta, ha valaki kontaktkutatás miatt került karanténba, és „két nap után van két negatív tesztje”, akkor szabadulhat a karanténból, ráadásul ezt az állam kifizeti, szemben a fent említett hazalátogatós teszttel.)

A miniszter egyik mondata akár szimbolikus is lehet nekünk: elhagyni az országot lehet, de a hazatérés után nagyon szigorú szabályok érvényesek.

A könyvtáros meghekkelte a brit kormányfőt?

Share.

About Author

Leave A Reply