Magyarország is veszélyezteti az EU stabilitását

1

Legalábbis az osztrák Kurier év végi összeállításában öt országot nevez meg, melyek „kiemelt veszélyt” jelentenek az Európai Unió stabilitására. Szóljon, akit meglep, hogy Magyarország is közéjük került.

Az osztrák Kurier szerint az Európai Unió egyensúlyát leginkább fenyegető öt ország a következő:

Görögország

A görögöknél belpolitikai válság van, elutasíthatják a gazdasági reformokat, és akkor még nem is beszéltünk az euróval kapcsolatos bizonytalanságokról.

Olaszország

A harmadik legnagyobb európai gazdaság története egyik legválságosabb recesszióját éli meg, miközben a megszokott belpolitikai válság is ott figyel, a kormányfő reformprogramja nem sok eredményt hozott, ráadásul az idős államfő, Giorgio Napolitano is bármelyik pillanatban lemondhat.

Nagy-Britannia

A brit gazdaság pörög, nem is azzal van a gond, hanem a 2015-ben esedékes választások kapcsán immár jó ideje pörgő „kilépjünk-e az Európai Unióból?” kezdetű népi játékkal, amelyben túlságosan is jól áll a szélsőséges UKIP.

Franciaország

Stagnáló gazdaság, a kritikusok szerint a versenyképesség hiánya is közrejátszik abban, hogy a franciák is felkerültek a listára. Eközben a szocialista elnöke, Francois Hollande elképesztően népszerűtlen, nem is nagyon látszik, hogy valós megoldási alternatívája lenne, ráadásul a szélsőjobboldali Nemzeti Front folyamatosan erősödik.

Magyarország

Ebbe az ötösfogatba sikerült bekerülnie Magyarországnak. A Kurier Orbán Viktor autoriter vezetési stílusát, a korrupciós vádakat, a kormányzatot bíráló csoportok elleni rendőrségi és egyéb fellépéseket emlegeti fel, nem felejtve el megemlíteni a független média ellen hozott döntéseket, és az orosz kapcsolatot sem. Azt is megjegyzi, hogy noha a gazdaság jelenleg stabil, a különadók elbizonytalanítják a külföldi befektetőket.

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Magyarországról nem szólok, de mondjuk az UNIO 2-ik 3-ik- 4-ik gazdasága nélkül marana-e UNIO. Ezen kívül még Németország van, a jelentősebbek közül.
    Egyébként meg az UK-ban ha jövőre nyer a Munáspárt, akkor talán lezárul a kilépési mánia.
    Franciaországban meg tényleg jobb lenne a Hollande helyett a Valls. Az legalább nem ilyen vizesnyolcas.

Leave A Reply