Magyarország nem tud mit kezdeni a hazatérőkkel

0

„A nemzethalál még odébb van” – véli Hárs Ágnes, a kivándorlás közgazdász kutatója, aki szerint ugyanakkor Magyarországon erősen átpolitizálódott az elvándorlás kérdésköre, ami nem jó irány.

A Kopint-TÁRKI kutatója szerint noha a kivándorlás 2010 után gyorsult fel Magyarországon, annak nem lehet egyetlen okát megjelölni, hiszen ekkor került imét hatalomra az Orbán-kormány, de ekkor nyílt meg például az osztrák piac is a magyar munkavállalók előtt.

Egy friss kutatás szerint a magyarok 40 százalékának nincs ismerőse külföldön, azaz az sem állja meg a helyét, hogy mindenkinek lenne már másik országban élő családtagja.

„Tehát létezik egy buborék, amelyben élünk, és ez torzítja az elvándorlásról kialakított képzeteinket. Korábbi kutatásainkból egyértelműen látszik például, hogy a bérkérdés csak egy része az okoknak” – jegyezte meg a 24.hu-nak adott interjúban Hárs Ágnes.

A politikusok is felnagyítják a migráció gazdasági következményeit, miközben a szakszervezetek arról beszélnek, hogy a bevándorlók elveszik a munkahelyeket, a vállalkozóknak szükségük van a munkavállalókra.

KÖVESS MINKET A YOUTUBE-ON IS!!

„Az érdekes, hogy a korábbi bevándorlók mondják a leggyakrabban az újakra, hogy elveszik a munkájukat, mert ez a gazdaság alsóbb szegmenseiben gyakori történet. Más szegmensekben nem látszik ez ilyen egyértelműen” – tette hozzá a kutató.

Érdekes, hogy Magyarországon viszonylag magas a diplomás határátkelők aránya a többi visegrádi országhoz képest. Ennek oka a rokkantnyugdíj, a korai nyugdíjazás, majd később a közmunka volt.

„Egyébiránt nem Magyarországról ment el a legtöbb diplomás a régióból, csak arányaiban gyorsult fel másokhoz képest is a magyar diplomások elvándorlása 2010 után. Ez nyilvánvalóan összefügg a lehetőségeikkel, kilátásaikkal. Emellett fontos a középiskolai és a felsőoktatási szféra magyarországi szűkülése is” – fogalmazott Hárs Ágnes.

Ami a visszatérést illeti, a szakember szerint Magyarország hagyományosan nem tud mit kezdeni a visszatérő magasan képzettekkel. Ha nincs igazán jó verseny, akkor nem lehet velük mit kezdeni.

„A migrációban általában, nem csak Magyarországon, van egy ökölszabály, miszerint nagyjából a fele jön vissza az elvándorlóknak, ez mindenféle vizsgálatokban látszódik, persze nagy a szóródás. Aki visszajön, az viszont nem biztos, hogy marad” – mondta Hárs Ágnes, aki szerint folyamatos el- és visszavándorlás van.

A teljes beszélgetést itt lehet elolvasni.

Kivándorlás vagy uram-bátyám rendszer?

Share.

About Author

Leave A Reply