A magyaroknak is követniük kellene a cseh példát?

0

A cseh belügyminiszter szerint ők bizony nem várnak arra, hogy Brüsszel eldöntse, milyen tárgyalási pozíciót vegyen fel az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok sorsával kapcsolatban, inkább minél hamarabb leülnek tárgyalni a brit kormánnyal.

Csehországnak minél hamarabb önálló tárgyalásokat kellene kezdenie Nagy-Britanniával a szigetországnak az Európai Unióból történő kiválásával kapcsolatban, és nem kellene kivárnia, mit tesz majd ezen a téren Brüsszel, mert a várakozás hosszú ideig eltarthat – jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter a közszolgálati televízióban.

Nagy-Britanniában jelenleg több tízezer cseh állampolgár dolgozik, akik haladéktalanul szeretnék megtudni, mi vár rájuk és milyen körülmények között fognak élni és dolgozni, ha Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.

Csehországnak ezért önálló kezdeményezéssel kellene előállnia, s nem kellene várnia az EU többi tagállamára. „Nem biztos, hogy várakozásunk valamire jó lenne, és nem kizárt, hogy hosszú ideig tarthatna” – érvelt a cseh belügyminiszter.

Milan Chovanec közölte: Bohuslav Sobotka miniszterelnök a jövő hónapban  találkozik a parlamenti pártok elnökeivel, hogy közösen alakítsák ki a Brexittel kapcsolatos hivatalos cseh álláspontot, illetve meghatározzák a gyakorlati teendőket.

A cseh belügyminiszter szerint egyelőre nem világos, hogy Nagy-Britanniával az egyes tagállamok önállóan kötnek-e szerződést. „Nekünk most a cseh állampolgárok érdekeit kell védelmeznünk” – szögezte le Milan Chovanec.

A belügyminiszter reméli, hogy a szigetország nem vezet be vízumkötelezettséget az uniós állampolgárokkal szemben. „Nagy-Britannia nem számolhat azzal, hogyha korlátozni fogja az európaiak belépését, mi nem teszünk válaszlépéseket” – mutatott rá Milan Chovanec.

Share.

About Author

Leave A Reply